ΑΘΗΝΑ
16:55
|
19.05.2024
Συστημικό πρόβλημα θεωρούν οι ειδικοί τα διαδοχικά κρούσματα σχέσεων των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού στρατού με την ακροδεξιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτενές ρεπορτάζ για τα κρούσματα και τις σχέσεις των ειδικών δυνάμεων KSK του γερμανικού στρατού με την ακροδεξιά παρουσιάζει το γερμανικό δίκτυο DW επισημαίνοντας ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, που ξεκίνησε την προώθηση μεταρρυθμίσεων από τον Ιούνιο του 2020, έχει δώσει διορία για ολοκλήρωση των μέτρων ως το καλοκαίρι, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με διάλυση των ειδικών δυνάμεων KSK.

Η υπουργός θεωρεί πως τα διαδοχικά κρούσματα διασυνδέσεων των ειδικών δυνάμεων με την ακροδεξιά δίνουν μία “νέα διάσταση δεξιού εξτρεμισμού” εκτιμώντας πως αντανακλούν πως “το πρόβλημα είναι συστημικό”.

German army launches investigation 'over 275 suspected Neo-Nazis within its  ranks' | World | News | Express.co.uk

Σταχυολογώντας μερικές από τα πιο χαραρακτηριστικά κρούσματα ανάρμοστων σχέσεων η DW ξεχωρίζει το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο αναφορικά με την KSK που ξέσπασε, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2003, όταν ο διοικητής της, Ράινχαρντ Γκύνζελ, επαίνεσε τον βουλευτή του CDU Μάρτιν Χόφμαν, επειδή σε ομιλία του είχε εξομοιώσει τα εγκλήματα του “Εθνικοσοσιαλισμού” με φερόμενες ενέργειες που διαπράχθησαν από Εβραίους κατά τη Ρωσική Επανάσταση. Ο τότε υπουργός Άμυνας Πέτερ Στρουκ τον απέλυσε και στη συνέχεια δεχόταν ο ίδιος απειλές για τη ζωή του.

Το 2015 Γερμανός κομάντο με το ψευδώνυμο Hannibal αποκαλύφθηκε ότι είχε αρχίσει να δημιουργεί ένα πυκνό ακροδεξιό δίκτυο εντός της μονάδας. Τα μέλη του αντάλλασσαν απόψεις για τους πρόσφυγες και για έναν υποτιθέμενο εμφύλιο πόλεμο. Σε έρευνες της αστυνομίας το 2017 εντοπίστηκαν στο σπίτι του χειροβομβίδες καπνού και πυρομαχικά. Καταδικάστηκε σε πρόστιμο για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών και παύθηκε από τον γερμανικό στρατό.

Germany's Nazi problem: Hannibal's Secret Army | Morning Star

Το 2017 σε αποχαιρετιστήριο πάρτι με μέλη της επίλεκτης ομάδας παιζόταν ακροδεξιά ροκ μουσική με συνοδεία ναζιστικών χαιρετισμών. Ο πρώην επικεφαλής του συγκεκριμένου τάγματος συνελήφθη για χρήση ναζιστικών συμβόλων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Το 2019 ο επικεφαλής της KSK Ντάνιελ Κ απομακρύνθηκε για διασυνδέσεις με το ακροδεξιό κίνημα των “ταυτοτικών” (οι οποίοι συνδυάζουν παραδοσιακή με σπορ ένδυση και υπεραμύνονται της εθνικής ταυτότητας).

Το 2020, αναφέρθηκαν αρκετές περιπτώσεις εφόδου της αστυνομίας (έπειτα από καταγγελίες) εντοπίστηκαν πυρομαχικά, χειροβομβίδες και ναζιστικά αντικείμενα σε σπίτια μελών των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων.

Germany bans neo-Nazi group Combat 18 Deutschland | Germany | The Guardian

Ο συγγραφέας Ντιρκ Λάαμπς, ο οποίος έχει ερευνήσει σε βάθος τις διασυνδέσεις ακροδεξιάς και γερμανικού στρατού εκτιμά πως η διοίκηση του στρατού κλείνει τα μάτια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Επιπλέον ο ειδικός σε θέματα άμυνας Χανς Πέτερ Μπάρτελς, θεωρεί ότι εντός των ειδικών δυνάμεων επικρατεί στασιμότητα μιας και πολλοί στρατιώτες”δεν έχουν περάσει από άλλα πόστα…και έτσι αναζητούν συχνά επικίνδυνες εναλλακτικές.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα