ΑΘΗΝΑ
20:51
|
08.05.2024
Στη τηλεφωνική του “συνάντηση” με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη - Και ανοιχτή πρόσκληση Μπάιντεν για επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δέσμευση του για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσότακη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας. 

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα  ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την Κίνα, την Ρωσία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης. 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Τέλος, η ανοιχτή πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ήταν το “δώρο” του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου. Την πρόσκληση ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα “συνάντηση” με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά την Σύνοδο Κορυφής στο οποίο εκφράστηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Νέα Αριστερά για Μητσοτάκη: Η σιωπή του για το έγκλημα στην Παλαιστίνη σημαίνει συνενοχή

Με θερμό καλοκαίρι απειλεί τον Λίβανο το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα