ΑΘΗΝΑ
09:59
|
18.04.2021
Πιο έντονη διαπιστώνεται η διαταραχή στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορονοιό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία της νόσου COVID-19 και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαυπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αυπνίας, στον πληθυσμό.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, καταγράφει τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και σε βάρος της ποιότητας του ύπνου του γενικού πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα,όσο και στο εξωτερικό, σε σημείο ώστε να χρησιμοποιείται πλέον ο όρος “coronasomnia” δηλαδή “κορονοαϋπνία”.

Πιο έντονη διαπιστώνεται η διαταραχή στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορονοιό. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορονοιό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.

Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί, που σημειώνουν: “Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης.

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Κάποια κλασικά μέτρα αντιμετώπισης

Μερικές πρώτες λύσεις που προτείνονται για μείωση της αϋπνίας είναι η τήρηση σταθερού χρόνου (ώρας) κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα