ΑΘΗΝΑ
08:56
|
18.04.2024
Συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΕΕ στην εκπομπή HARDtalk του BBC.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπερβολικά επιφυλακτική ενώ έχει επίγνωση του προϋπολογισμού της για τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 χαρακτηρίζει την Κομισιόν ο προκάτοχος της Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή HARDtalk του BBC ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Κομισιόν πρέπει να αποχωρήσει από τη διεξαγωγή ενός “ανόητου πολέμου εμβολίων” με τη Βρετανία.

Ο κ. Γιούνκερ συνέκρινε δυσμενώς την προσέγγιση της ΕΕ για τον εμβολιασμό με εκείνη της Βρετανίας όπου η ανάπτυξη ήταν πιο γρήγορη. Ανέφερε επίσης ότι “δεν ήταν οπαδός” του μηχανισμού αδειοδότησης εξαγωγής της επιτροπής βάσει του οποίου οι χώρες έχουν την εξουσία να απαγορεύουν τις αποστολές. “Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στις ελεύθερες συναλλαγές”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο πρόγραμμα HARDtalk του BBC. “Και έτσι δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε”.

“Πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθούμε από τον πόλεμο των εμβολίων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για διάλογο, για συζητήσεις, για ανάπτυξη επιχειρημάτων και στις δύο πλευρές του καναλιού της Μάγχης. Κανείς στη Βρετανία, κανένας στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνει γιατί είμαστε μάρτυρες, σύμφωνα με τις ειδήσεις, ενός ανόητου πολέμου εμβολίων… Δεν είμαστε σε πόλεμο και δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα προτιμούσε η Κομισιόν να επιλέξει τον διάλογο έναντι των απειλών και ότι η επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος στην προσέγγισή τους για την εφαρμογή του εμβολίου. “Θα ήθελα τα κράτη μέλη και η επιτροπή να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την παροχή εμβολίων για κάθε έναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά για διαφορετικούς λόγους, επειδή η Βρετανία έλαβε την απόφαση να ακολουθήσει μια έκτακτη προσέγγιση βάσει αποφάσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιτροπή και τα μέλη των κρατών, είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του προϋπολογισμού… Ήμασταν πολύ εγκρατείς”.

Το ζήτημα των εμβολίων και των καθυστερήσεων απασχόλησε τους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω συνεργασία για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρώπη αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς 52 εργοστάσια σε όλη την ήπειρο θα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.

Ο Μπρετόν δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη αναμένεται να έχει εμβολιάσει το καλοκαίρι, πιθανόν γύρω στα μέσα Ιουλίου, αρκετούς ανθρώπους για να επιτευχθεί ένα επίπεδο “συλλογικής ανοσίας”. Μέχρι το τέλος της χρονιάς η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει την ικανότητα να παράγει από δύο έως τρία δισεκατομμύρια δόσεις, δήλωσε ο επίτροπος από το εργοστάσιο στη Βαρκελώνη της φαρμακευτικής εταιρείας Reig Jofre, η οποία θα παράγει το εμβόλιο της Johnson & Johnson εναντίον του κορονοϊού κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Πηγή: The Guardian, Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα