Η ηγεσία της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε ότι χθες Πέμπτη εκτόξευσε δύο νέους τύπους “κατευθυνόμενων, τακτικών” πυραύλων με κινητήρα στερεού καυσίμου προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την εκτόξευση επέβλεψε ο ανώτερος αξιωματούχος Ρι Πιονγκ Τσολ, για τον οποίο η δοκιμή του όπλου είχε “μεγάλη σημασία” ως προς τη “βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας”.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC ήταν η πρώτη εδώ κι έναν χρόνο εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων αλλά και η πρώτη από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την ενέργεια ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “θα υπάρξουν απαντήσεις”.
Βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαγορεύονται οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.
Η ανακοίνωση της βορειοκορεατικής ηγεσίας ανέφερε ότι τα δύο όπλα έπληξαν δοκιμαστικό στόχο σε απόσταση 600 χιλιομέτρων ανοιχτά των ανατολικών ακτών της χώρας και προσθέτει ότι κάθε όπλο έφερε κεφαλή 2,5 τόνων. “Η ανάπτυξη αυτού του οπλικού συστήματος είναι μεγάλης σημασίας για τη βελτίωση της στρατιωτικής ισχύς της χώρας και την αντιμετώπιση κάθε είδους στρατιωτικής απειλής”, δήλωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Ρι Πιονγκ Τσολ. Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ήταν παρών στις δοκιμές.
Η επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται αξιωματούχοι, κάποιοι χωρίς μάσκες, καθώς πανηγυρίζουν και αλληλοσυγχαίρονται μετά τις εκτοξεύσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Απόφαση 1718 του ΣΑ του ΟΗΕ “παραβιάστηκε με τη δοκιμή των πυραύλων αυτών”. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν και θα συζητήσουν μ με τους εταίρους και τους συμμάχους του. “Θα υπάρξουν απαντήσεις – εάν επιλέξουν την κλιμάκωση θα αντιδράσουμε ανάλογα”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε, “είμαι ωστόσο ανοικτός σε κάποια μορφή διπλωματίας με βασική προϋπόθεση την αποπυρηνικοποίηση”.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι δοκιμάστηκαν οι ίδιοι οι πύραυλοι, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο Οκτώβριο. Ένας τέτοιος νέος πύραυλος θα επέτρεπε στη Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιεί μεγαλύτερες πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους τους, σχολίασε στο Twitter ο Βιπίν Νάρανγκ, καθηγητής ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ.
Πηγή: BBC