ΑΘΗΝΑ
00:45
|
29.09.2024
Χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αίτημα, ζητώντας από την εισαγγελία του Χαρτούμ να κινηθεί ενάντια στον πατέρα που αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ορμητικό κίνημα οργής έχει ξεσπάσει στο Σουδάν μετά την αποτρόπαιη δολοφονία της 13χρονης Samah el-Hadi που φέρεται να διαπράχθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της.

Χιλιάδες πολίτες, γυναίκες κυρίως, διαμαρτυρόμενοι για την ενδοοικογενειάκη βία στη χώρα, υπέγραψαν αίτημα, ζητώντας από την εισαγγελία του Χαρτούμ να κινηθεί ενάντια στον πατέρα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Samah el-Hadi πυροβολήθηκε τρεις φορές και στη συνέχεια παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πατέρας της άτυχης 13χρονης αφού υποβλήθηκε σε σύντομη ανάκριση από την αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερος ισχυριζόμενος ότι η κόρη του είχε αυτοκτονήσει.

Σημειώνεται, ότι δεν διατάχθηκε η διενέργεια νεκροψίας.

Η Saman άφησε την τελευταία της πνοή στην περασμένη Παρασκευή στην πόλη Omdurman. Νωρίτερα είχε λογομαχήσει με τον πατέρα της σχετικά με ένα σχολείο στο οποίο ήθελε να φοιτήσει.

Ο φριχτός θάνατος της έφηβης προκάλεσε την έντονη αντίδραση και την οργή πολλών Σουδανέζων γυναικών που μοιράζονται στα social media τις δικές τους εμπειρίες ενδοοικογενειακής βίας, δείχνοντας το πατέρα της 13χρονης ως υπεύθυνο για τον φριχτό θάνατό της.

Στην ίδια πόλη την Πέμπτη, μία 19χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον άνδρα της και θάφτηκε αμέσως από την οικογένειά της, προτού η αστυνομία προλάβει να εμπλακεί, σύμφωνα με την Kaltoum Fadlallah, συγγραφέα και ποιήτρια και μία από τις γυναίκες που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου η εισαγγελία του Χαρτούμ ν’ ανοίξει ξανά την υπόθεση της Samah. Το αίτημα έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής πάνω από 2.100 άτομα.

“Αυτό το έγκλημα είναι το πιο ξεκάθαρο και αίσχιστο έγκλημα κατά των γυναικών και των παιδιών. Για να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Samah, θέλουμε να ξανανοίξουν την υπόθεση, να επανεξετάσουν το σώμα της και να συλλάβουν όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό που συνέβη εκθέτει όλες τις οικογένειες στον κίνδυνο της βίας”, δήλωσε η Fadlallah.

Μεταξύ των δεκάδων γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παραθέτουν τις προσωπικές ιστορίες τους ενδοοικογενειάκης βίας, αρκετές αφορούν σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού τους επειδή φόρεσαν ρούχα που θεωρήθηκαν ακατάλληλα, επειδή επισκέφτηκαν φίλους ή εξαιτίας του ότι πήραν μέρους σε διαδηλώσεις του 2019 που ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Omar al-Bashir .

Αν και έχει καταργηθεί ο νόμος που επέτρεπε να μαστιγώνονται οι γυναίκες που φορούν παντελόνι, η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να μη διώκεται από τη νομοθεσία του Σουδάν.

Σύμφωνα με το Αραβικό Βαρόμετρο, το 22% των νοικοκυριών στο Σουδάν βιώνουν ενδοοικογενειακή βία ενώ το 57% των περιπτώσεων αφορά σε θύματα γυναίκες.

Ένα από αυτά τα θύματα ήταν και η Sajida Omer, μαθήτρια από το Βόρειο Νταρφούρ, η οποία δολοφονήθηκε από τον πατέρα και τον αδελφό της επειδή μιλούσε με έναν άνδρα σε ένα αγρόκτημα ντομάτας. Κανέις δεν συνελήφθη για τον φόνο της και θάφτηκε χωρίς να προηγηθεί νεκροψία, δήλωσε ο Al-Noor Mohamadian, ακτιβιστής από την Kabkabiya, την πόλη όπου πέθανε το κορίτσι.

Ο Ahmed Sibair, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Χαρτούμ, δήλωσε ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχουν αυξηθεί ραγδαία από το ξεκίνημα της πανδημίας.

“Εάν ένας πατέρας καταδικαστεί για τη δολοφονία των παιδιών του στο Σουδάν, θα τιμωρηθεί με λίγα χρόνια φυλάκισης, μεταξύ τριών έως πέντε ετών και θα ελευθερωθεί” εξήγησε ο δικηγόρος.

Οι αστυνομικές αρχές στο Omdurman δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το θάνατο του Samah el-Hadi στις 19 Μαρτίου. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία του Χαρτούμ ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατό της.

Πηγή: Τhe Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα