ΑΘΗΝΑ
23:18
|
25.04.2024
"Εντονη ανησυχία" προκαλεί στον ΟΗΕ η επίθεση τζιχαντιστών στην πόλη Πάλμα με θύματα πολλές δεκάδες αμάχους σε λιγότερο από μία βδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις επιθέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης “Ahlu Sunna Wal Jammah” (ASWJ) στην πόλη Πάλμα της βόρειας Μοζαμβίκης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε “με τον πλέον έντονο τρόπο” απόψε ο Στέφαν Ντουζάριτς, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση που είναι σε εξέλιξη στην Πάλμα, όπου οι ένοπλες επιθέσεις ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, εκ των οποίων ορισμένοι προσπαθούσαν να φύγουν από ένα ξενοδοχείο όπου είχαν καταφύγει» είπε.

«Συνεχίζουμε να συντονίζουμε τις ενέργειές μας με τις τοπικές αρχές ώστε να προσφέρουμε βοήθεια στους ανθρώπους που πλήττονται από τη βία» είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ στηρίζει την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης «στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους πολίτες, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες αυτών των αποτρόπαιων πράξεων».

Την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη Πάλμα της βόρειας Μοζαμβίκης ανακοινώνοντας σήμερα το απόγευμα πως την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μετά από σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού, που εκπαιδεύεται από τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

https://pbs.twimg.com/media/ExlxDEZWgAsoSFM?format=jpg&name=medium

Στο μεσοδιάστημα σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες άμαχοι και ξένοι μετανάστες που εργάζονταν σε επένδυση δισεκατομμυρίων που είχε ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα η γαλλική πολυεθνική εταιρία Ενέργειας, Τotal. Συμφωνία για επενδύσεις με στόχο κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε κλείσει το προηγούμενο διάστημα και η αμερικανική εταιρία Exon Mobil αλλά είχε “παγώσει” την εφαρμογή τους λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί από το 2017 στην πλούσια σε ορυκτό και φυσικό πλούτο Μοζαμβίκη, αλλά γεμάτη φτώχεια για το μεγαλύτερο μέρος του λαού της.

Η δράση τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας επαρχίας Κάμπου Ντελγάδου της Μοζαμβίκης “συμπτωματικά” ξεκινά με τα σχέδια επενδύσεων δυτικών εταιριών Ενέργειας και ευνοείται από την διαφθορά της ντόπιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ που δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για την εξασφάλιση της δικής της ευημερίας.

Συνδέεται επίσης με ανάλογα προβλήματα που παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιφέρειας (Τανζανία, ΛΔ Κονγκό κ.λπ).

Η Μοζαμβίκη διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο, όπως σημαντικά κοιτάσματα γαιάνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, τανταλίτη, φυσικού αερίου, πετρελαίου, μαγγανίου, ουράνιου, διαμαντιών, αμίαντου.

Βασικοί εμπορικοί εταίροι της είναι η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε και η ΕΕ, ενώ πριν λίγα χρόνια επιχείρησε ανοίγματα στη χώρα και η Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται τη χώρα τον Ιανουάριο  2017 και να συναντάται με τον Μοζαμβικανό ομόλογό του, Φιλίπε Νιούσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα