ΑΘΗΝΑ
21:23
|
15.11.2024
Η στροφή στα αμοιβαία κεφάλαια, ο φόβος της φορολογίας και η τάση για φιλανθρωπίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2020 της πανδημίας προκάλεσε μια πρωτοφανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε πολλά κοινά με το κραχ της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά την ίδια στιγμή και διαπιστωμένα οι ήδη δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Το 2021 μπήκε με μια ανησυχία για τους “έχοντες” του κόσμου, οι οποίοι όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters), συζητούν πυρετωδώς με τους οικονομικούς τους συμβούλους για το πώς να συγκρατήσουν αλλά και να παγιώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εν μέσω των συντριμμιών της πανδημίας. Τους απασχολεί κυρίως να πάψουν να δίνουν στόχο και να προκαλούν τους άλλους πολίτες που φορολογούνται κανονικά παρόλο που μπορεί να βρέθηκαν στην ανεργία ή σε αναστολή των εργασιών τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Άλλοι πάλι συζητούν για το πώς θα προκαταλάβουν ή και πώς θα κατευθύνουν το κράτος και την κοινωνία που επιτάσσουν εδώ και καιρό πως είναι χρέος των πλουσίων να επωμιστούν μέρος του κόστους της πανδημίας και της ανάκαμψης από την ύφεση.

“Πριν από έναν χρόνο το χρηματιστήριο κατέρρευσε, αλλά μέχρι τον Ιούλιο το χαρτοφυλάκιό μου επανήλθε στην πρότερη κατάστασή του και σήμερα είναι πιο αυξημένο από ποτέ”, δήλωσε ο Μόρις Περλ, πρώην στέλεχος της πολυεθνικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock και προεδρεύων της οργάνωσης “Πατριωτικοί Εκατομμυριούχοι”, η οποία πιστεύει ότι πρέπει να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. “Η ανισότητα του πλούτου είναι θεμελιώδες πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται και επιδεινώνεται”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς τα σχέδια που φέρονται να συζητούν οι κροίσοι του 21ου αιώνα με τους διαχειριστές των περιουσιών τους ποικίλουν. Κάποιοι σκέφτονται τις φιλανθρωπίες και τις αγαθοεργίες, άλλοι στρέφονται στα αμοιβαία κεφάλαια και κάποιοι αναζητούν χώρες και κράτη και με πιο φιλικά φορολογικά συστήματα. Αυτές τις επιλογές ανέφεραν επτά εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι αλλά και 20 οικονομικοί σύμβουλοι που μίλησαν στο Ρόιτερς.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο λογαριασμός έρχεται για όλους”, είπε Ρομπ Γουίμπερ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων Tiedemann Constantia. Ο ίδιος λέει ότι κάποιοι από τους ευκατάστατους πελάτες τους σκέφτονται ακόμα και την πώληση κάποιων περιουσιακών τους στοιχείων πριν έρθει η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.  

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και οι προεκλογικές του εξαγγελίες για αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων έχουν προκαλέσει έναν μικρό πανικό και μια σημαντική αύξηση στη ζήτηση αμοιβαίων κεφαλαίων ή fund of funds. Αυτό θα τους επέτρεπε να μεταβιβάσουν χρήματα σε παιδιά ή άλλους συγγενείς κάτω από το τρέχον αφορολόγητο όριο ύψους 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων ανά άτομο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν πρότεινε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, όταν η εξαίρεση ανήλθε σε 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το περιοδικό “Forbes” υπολόγισε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας τάξης δισεκατομμυριούχων συγκέντρωσαν μεγαλύτερες περιουσίες το 2020, με τους μεγαλύτερους κερδισμένους να φτάνουν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα πλούτου, βοηθούμενοι από τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα και ευκολίες που το ίδιο το κράτος έδωσε για την ανάκαμψη και ανακούφιση των επιχειρήσεων λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Το Forbes διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν κατά 20% πλουσιότεροι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020. Πολλοί απολάμβαναν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός ορίων για τους απλούς επενδυτές λιανικής, εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια της αγοράς με βραχυπρόθεσμες συναλλαγές παραγώγων, σύμφωνα με τον Μαξιμίλιαν Κούνκελ, διευθυντή επενδύσεων της εταιρείας, UBS. “Κάποιοι από τους πελάτες μας ήταν υπερβολικά πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν την αποδιοργάνωση και απορρύθμιση της αγοράς”, σχολίασε ο Κούνκελ. Τώρα όμως ανησυχούν ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω τους καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τα διογκωμένα  κορονοχρέη και το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών.

Η δεύτερη επιλογή των πλουσίων είναι η “μετανάστευση” των περιουσιών της σε χώρες και περιοχές  “φορολογικούς παραδείσους”. Η Henley & Partners, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της διεθνούς μετανάστευσης επενδύσεων, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι αναζητήσεις πλουσίων για μετεγκατάσταση αυξήθηκαν ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο αριθμός τέτοιων αναζητήσεων από πελάτες της με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 206% το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για παράδειγμα, ενώ οι αναζητήσεις από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 156%.

Για πολλούς στις αναδυόμενες χώρες, οι φόβοι ότι οι πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστικές αναταραχές οδήγησαν ιδίως τις νεότερες γενιές πλούσιων οικογενειών να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό. “Η νόσος COVID-19 έδειξε ότι ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Ξαφνικά οι πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι ισχυρό, ότι το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι πραγματικά διαθέσιμο”, επισημαίνει η δήλωσε η Μπέταρις Σάντσες, επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου “Julius Baer” στη Λατινική Αμερική. Για άλλη μια φορά η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Σιγκαπούρη αναδεικνύονται σε δημοφιλείς προορισμούς για τα χρήματα και τις περιουσίες των πλουσίων σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικών πελατών του ομίλου της Credit Suisse.

Για τους πλούσιους που δεν επιλέγουν τη φορολογική… διαφυγή, υπάρχει η φιλανθρωπία. Η ομάδα “Spalthoff” παρατήρηση μια αύξηση στους πελάτες που συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα UBS Optimus, το οποίο διοχετεύει χρήματα σε σκοπούς όπως η “Δράση κατά της Πείνας” (Action Against Hunger). Το 2020 οι δωρεές άγγιξαν τα 168 εκ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 74% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, ο εκατομμυριούχος Γκάρι Στίβενσον, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώην επενδυτής στη Citibank, πιστεύει ότι κάθε σχέδιο αντιμετώπισης της ανισότητας του πλούτου πρέπει να περιλαμβάνει φόρο περιουσίας. “Ζούμε σε μια κατάσταση τώρα όπου οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν συχνά χαμηλότερα ποσοστά φόρου επί του εισοδήματός τους από τους απλούς εργαζόμενους”, είπε και πρόσθεσε “δεν νομίζω ότι θα είναι αρκετό απλώς να φορολογούν το εισόδημα των πλουσίων… αυτό που πρέπει να φορολογηθεί είναι ο πλούτος”.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Σύλληψη ενόπλου κοντά στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών: Κλειστά σε όλη τη χώρα στις 16 και 23 Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα