ΑΘΗΝΑ
14:19
|
19.04.2024
Αποκαλύπτεται ότι δεν έχει ακόμα προωθεί στον Εισαγγελέα ο φάκελος με τα αδικήματα κακοδιαχείρισης των ετών 2010-2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα καταγγελία για συγκάλυψη υπόθεσης με οσμή σκανδάλου και με “πρωταγωνιστή” την επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, φέρνει στη δημοσιότητα ο ειδησεογραφικός ισότοπος tvxs.gr. Η υπόθεση αφορά υπόθεση κακοδιαχείρισης από τις διοικήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου την περίοδο 2010-2014, η οποία δεν έχει ακόμα φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα ως όφειλε.

Σύμφωνα με έκθεση του δικηγόρου κ. Ασπρογέρακα – Γρίβα, η οποία περιήλθε αποκλειστικά στην κατοχή του tvxs.gr, προκύπτουν ποινικά αδικήματα από τους τρεις ελέγχους που έχουν γίνει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και αφορούν κακοδιαχείριση των ετών 2010-2014 από τις τότε διοικήσεις. Η έκθεση διαπιστώνει μεταξύ άλλων, αδικήματα κακουργηματικής φύσης και απιστία σε βάρος της περιουσίας του ΕΚΚ και του Ελληνικού Δημόσιου.

Σύμφωνα με το tvxs.gr η εν λόγω έκθεση βρίσκεται στην κατοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου και ενώ όφειλε να επιβάλλει στην διοίκηση του ΕΚΚ το οποίο εποπτεύει να την προωθήσει στον εισαγγελέα, δεν το έχει κάνει ακόμα. Η Υπουργός μάλιστα φέρεται να είχε παραδεχτεί πως είναι εν γνώση της το πόρισμα και είχε δεσμευτεί ότι θα εξυγιάνει το ΕΚΚ.

“Το θέμα περιπλέκει περισσότερο το γεγονός, ότι ο νέος πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας τον οποίο τοποθέτησε η κα Μενδώνη στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ένα από τα πρόσωπα που ενέχονται στην υπόθεση, καθώς την επίμαχη περίοδο που εξετάζουν οι έλεγχοι είχε θέση αντιπροέδρου στο ΕΚΚ. Επομένως,  για να πράξει το ΔΣ το νόμιμο, θα πρέπει, ο νέος πρόεδρος να μηνύσει μεταξύ άλλων και τον εαυτό του! Πέραν τούτου, ο ίδιος ο κος Χολέβας, έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του ΕΚΚ και ζητάει από αυτό ένα σημαντικό ποσόν ως ηθική βλάβη, επομένως είναι ο ίδιος σε αντιδικία με τον οργανισμό που διοικεί!”, αναφέρει στο αποκλειστικό δημοσίευμά του το tvxs.gr.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος παρατηρεί ότι το σκάνδαλο με το ΕΚΚ κινείται στο ίδιο μοτίβο με την περίπτωση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού όπου η κ. Μενδώνη, φέρεται να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης, πρόσωπα που ελέγχονται από την δικαιοσύνη επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.

Καταγγελίες για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον πρώτο έλεγχο, διέταξε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης την άνοιξη του 2015 και έπειτα ακολούθησε ο δεύτερος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι εκθέσεις των ελεγκτών διαπιστώνουν σωρεία αυθαιρεσιών, παράτυπων χρηματοδοτήσεων και τεράστια αδιαφάνεια μεταξύ άλλων και  όσον αφορά την μη προσκόμιση παραστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παντελής έλλειψη παραστατικών για ποσό άνω των 300.000 ευρώ, που δόθηκαν στον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για την ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”. Σύμφωνα με μαρτυρία στο tvxs.gr, όταν του ζητήθηκαν τα παραστατικά, η απάντηση που έδωσε ήταν: “Είναι μεγάλος ο φάκελος και δεν μπορώ να σας τον φέρω, ελάτε να τα δείτε”. Μέχρι σήμερα τα παραστατικά δεν έχουν κατατεθεί, όπως γράφει η έκθεση των νομικών. Ομοίως και για άλλες ταινίες, οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί των οποίων μπορεί να είχαν εισπράξει μικρότερα ποσά, δεν τα δικαιολόγησαν όμως ποτέ ως όφειλαν και αυτό γινόταν αποδεκτό από τις διοικήσεις του ΕΚΚ. “Υπήρξε μάλιστα, οικονομικός διευθυντής του Κέντρου, που όταν του ζητήθηκε  να προσκομίσει στοιχεία, επικαλέστηκε πλημμύρα που τα κατέστρεψε!”, αναφέρει χαρακτηριστικά το tvxs.gr.

Ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδέχεται να να βαρύνουν στη συνέχεια  και όσους από τον Νοέμβριο δεν προωθούν την έκθεση Ασπρογέρακα – Γρίβα και το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον αρμόδιο εισαγγελέα, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο και τον γενικό διευθυντή του ΕΚΚ. “Όσο για τις διοικήσεις μετά το 2017, οπότε και βγήκε το πόρισμα του ΓΛΚ, έχουν την ευθύνη της μη προώθησης της όλης υπόθεσης  (ανάθεσης ποινικού υπομνήματος σε νομική εταιρεία προκειμένου να προωθηθεί η υπόθεση)  στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ωστόσο ακόμα και σε εκείνες τις διοικήσεις υπήρχαν μέλη που δεν γνώριζαν. Υπάρχει μια παρέα που ελέγχει το ΕΚΚ γραφειοκρατικά”, είπε στο tvxs.gr άνθρωπος του κινηματογράφου.

Και καταλήγει ότι η παραγγελία της έκθεσης Ασπρογέρακα-Γρίβα που έχει πλέον στα χέρια της η υπουργός από τις αρχές Νοεμβρίου, έγινε από το προηγούμενο ΔΣ του ΕΚΚ που παραιτήθηκε σύσσωμο, τον Σεπτέμβρη του 2020. “Επομένως η πολιτική ευθύνη  της έως τώρα μη παραπομπής της υπόθεσης στον εισαγγελέα, ανήκει στην Λ. Μενδώνη”, σχολιάζει.

Ποιοι διοικούσαν το ΕΚΚ κατά την επίμαχη Περίοδο 2010-2014

Στις 17 Αυγούστου 2010, ανέλαβαν καθήκοντα στο ΔΣ του ΕΚΚ οι: Γεώργιος Παπαλιός (πρόεδρος), Μάρκος Χολέβας (αντιπρόεδρος και σημερινός πρόεδρος), Πελαγία Γιούργου, Νικόλαος, Σέκερης, Παναγιώτης Σπυριδάκης, Ιωάννης Γλέζος, Αλέξανδρος Κακκαβάς.

Στις 4 Μαρτίου του 11 οι: Γεώργιος Παπαλιός (πρόεδρος), Τατιάνα Καραπαναγιώτη (αντιπρόεδρος), Ίριδα Ζαχμανίδη, Αντώνιος Κοτζιάς, Χριστίνα Καλογεροπούλου, Ελίζ Ζαλαντώ, Camre Henning.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2013 ορίστηκαν με τροποποίηση της σύστασης του ΔΣ οι: Αντώνης (Τώνης) Λυκουρέσης (πρόεδρος), Φοίβη − Γεωργία Οικονομοπούλου − Μπουρδάκου (αντιπρόεδρος), Πέτρος Μάρκαρης.

Στις 6 Ιουνίου του 2014 το ΔΣ αποτελούσαν οι: Πέτρος Μάρκαρης (πρόεδρος), Νίκος Σέκερης (αντιπρόεδρος), Γιάννης Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Μαυροψαρίδης, Ελπίδα Σκινδήλια , Μπιάνκα Αικατερίνη Ρίγκα Νικολαρεϊζη, Ιωάννης Γλέζος.

Γενικός διευθυντής ήταν ο σκηνοθέτης Γρηγόριος Καραντινάκης (διορίσθηκε 2011, επαναδιορίζεται διαδοχικά έως το 2016) και διευθυντής οικονομικών ο Αντώνης Καμκούτης. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης ονόματα σκηνοθετών και παραγωγών που δεν είχαν προσκομίσει παραστατικά.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2020, ο Κώστας Φέρρης σε συνέντευξη του στον Δημήτρη Δανικά μιλάει για την απόφασή του να παραιτηθεί μαζί με άλλους (πέντε) έξη από το Δ.Σ. του Κέντρου, κάνοντας λόγο για ρουσφέτια, λαδώματα, παιχνίδια εξουσίας, ποινικά αδικήματα και… σκελετούς στα ντουλάπια μιας ελληνικής έβδομης τέχνης που βουλιάζει στον βούρκο της διαφθοράς και της απαξίωσης.

Τέλος τοπ tvxs.gr σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή “το ΕΚΚ συνεχίζει να λειτουργεί με έλλειψη Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, Οργανογράμματος και Καθηκοντολογίου. Έλλειψη οποιουδήποτε συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου ή των αναγκαίων δικλείδων ασφαλείας για την προάσπιση της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας του Κέντρου. Έλλειψη στενού ελέγχου των εξόδων διανομής, με βάση προσυμφωνημένο προϋπολογισμό, και των εσόδων διανομής ομοίως. Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να συνεχιστεί η αδιαφάνεια”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Ανησυχεί για τη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα ο Ίλον Μασκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα