ΑΘΗΝΑ
20:31
|
26.04.2024
Οι άκαρπες προσπάθειες νέας προμήθειας εμβολίων από ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται πως ανάγκασαν τον Αραούχο σε παραίτηση...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του φαίνεται πως υπέβαλε απόψε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούχο, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή, εν μέσω κριτικής για το “ναυάγιο” των προσπαθειών να εξασφαλίσει νέες προμήθειες εμβολίων κατά του κορονοϊού Covid-19 από ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Αραούχο θεωρείται πιστός σύμμαχος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και εκφραστής της “ιδεολογικής” πτέρυγας της ακροδεξιάς κυβέρνησης της οποίας οι επιθέσεις εναντίον της Κίνας, των περιβαλλοντολόγων και της Αριστεράς, θεωρούνταν αντιπερισπασμοί από την ανεπιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας που βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες για την παραίτηση του Αραούχου.

Εάν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση τότε αφενός συνιστά πλήγμα και για τον Μπολσονάρου, αφετέρου εντάσσεται σε ευρύτερες κυβερνητικές προσπάθειες εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας μπροστά στο δεύτερο κύμα θανάτων και κρουσμάτων που φθάνουν σε αριθμούς ρεκόρ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αραούχο είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό σε κορυφαία στελέχη της Βουλής και πολλοί ζητούσαν ανοιχτά την παραίτησή του με αφορμή την κριτική που ασκούσε επί καιρό ενάντια στον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της χώρας, την Κίνα.

Παράλληλα, η εκτίμηση που έτρεφε ο διπλωμάτης προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε επίσης εμπόδιο για να πείσει την νυν αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ελευθερώσει προμήθειες αμερικανικών εμβολίων για τη Βραζιλία.

Η είδηση για την αποχώρηση του Αραούχο από το βραζιλιάνικο ΥΠΕΞ δημοσιεύτηκε αρχικά στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo από ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Παραιτείται και ο υπουργός Άμυνας

Αργότερα το βράδυ, ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, εκτιμώντας πως είχε φέρει σε πέρας την “αποστολή” του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα