ΑΘΗΝΑ
03:24
|
19.05.2024
Η Αγκυρα αυξάνει τις κινήσεις για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, βλέποντας τα "σύννεφα" στις σχέσεις με τον Μπάιντεν...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ σε επίπεδο πρεσβευτών επιζητεί η Τουρκία σύμφωνα με σημερινό, αποκλειστικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Israel Hayom.

Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση Τούρκου ανώτερου αξιωματούχου, κατά την οποία, την Δευτέρα η Άγκυρα ενημέρωσε την ισραηλινή κυβέρνηση πως είναι έτοιμη να στείλει πρέσβη στο Τελ Αβίβ εφόσον και το Ισραήλ είναι έτοιμο να στείλει ξανά πρέσβη στην Τουρκία. Αναφέρει ακόμη πως η εξέλιξη αυτή συνάδει με την προ τριών βδομάδων πρόταση του Τούρκου ε.α. ναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί για καθορισμό κοινής ΑΟΖ Τουρκίας- Ισραήλ (σε βάρος της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας).

Η Israel Hayom αναφέρει ως βασικό “αγκάθι” στις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών την υποστήριξη της Άγκυρας και των “Αδελφών Μουσουλμάνων” στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας και την παραμονή “ανώτερων στελεχών της οργάνωσης στο τουρκικό έδαφος”.

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται πως στις 10 Μαρτίου σε προεκλογική εκστρατεία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε επιβεβαιώσει την πρόσφατη έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως γίνονται σε παράλληλη συνεννόηση του Ισραήλ με τους εταίρους του στην περιοχή, δηλαδή με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επισημαίνεται πως Ισραήλ και Άγκυρα “έχουν καταφέρει να διαχωρίσουν τις πολιτικές από τις οικονομικές σχέσεις” και πως παρά τα σύννεφα στις διμερείς σχέσεις έχουν καταφέρει να διατηρούν πάντα “στενούς διαύλους επικοινωνίας”, καλές οικονομικές σχέσεις και στενή επικοινωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών.

Επιπλέον τονίζεται πως η Τουρκία δεν επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων μόνον με το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο καθώς επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα