ΑΘΗΝΑ
19:39
|
25.04.2024
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις δεκαετίας, το χαλούμι κέρδισε τον τίτλο ΠΟΠ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το περίφημο κυπριακό τυρί χαλούμι έγινε και επίσημα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μετά από έναν μαραθώνιο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων δεκαετίας, προκαλώντας ικανοποίηση στην κυβέρνηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

“Θωρακίζουμε τους παραγωγούς, στηρίζουμε την οικονομία της χώρας” έγραψε ο Κύπριος πρόεδρος φανερά ικανοποιημένος, μετά την χτεσινή υπερψήφιση του φακέλου του χαλουμιού από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

Σε έγγραφο της Κομισιόν για το χαλούμι επισημαίνεται πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα διασφαλίζει την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του προϊόντος.

Πρόκειται για τον οργανισμό Bureau Veritas ο οποίος θα πραγματοποιεί υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα χαλούμια που παράγονται από ελληνοκύπριους, αλλά και τουρκοκύπριους παραγωγούς.

Μετά την υπερψήφιση του φακέλου από την κομισιόν, αναμένεται στις 12 Απριλίου η τυπική, τελική έγκριση και από το κολέγιο των Επιτρόπων.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου ανακοίνωσε, ως εκ τούτου, αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε προαναγγείλει για τις 5 Απριλίου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα