ΑΘΗΝΑ
11:46
|
06.07.2024
Τουλάχιστον άλλες δύο φορές μπορεί να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο ο Βλαδίμιρ Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που επιτρέπει στον Πρόεδρο Βλαδίμιρ Πούτιν να διεκδικήσει για άλλες δύο φορές το προεδρικό αξίωμα της Ρωσίας.

Ο νόμος ορίζει ότι το προεδρικό αξίωμα μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι Ρώσοι πολίτες ηλικίας άνω των 35 ετών, που δεν έχουν υπηκοότητα, ή ιθαγένεια άλλης χώρας και διαμένουν μόνιμα στη Ρωσία τουλάχιστον 25 συναπτά έτη.

Εξαιρούνται μόνον Ρώσοι που είχαν στο παρελθόν υπηκοότητα ή ιθαγένεια κράτους που ενσωματώθηκε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στην Ρωσική Ομοσπονδία κατά το ομοσπονδιακό σύνταγμα.

Η Ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που επιτρέπει στον Πρόεδρο Βλαδίμιρ Πούτιν να διεκδικήσει για άλλες δύο φορές το προεδρικό αξίωμα της Ρωσίας, καθώς η συνταγματική διάταξη είναι εφαρμοστέα και σε άτομα που έχουν διατελέσει ή διατελούν Πρόεδροι της Ρωσίας, ανεξαρτήτως του αριθμού των θητειών που έχουν υπηρετήσει

Ο νόμος ορίζει ότι το προεδρικό αξίωμα μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι Ρώσοι πολίτες ηλικίας άνω των 35 ετών, που δεν έχουν υπηκοότητα, ή ιθαγένεια άλλης χώρας και διαμένουν μόνιμα στη Ρωσία τουλάχιστον 25 συναπτά έτη. Εξαιρούνται μόνον Ρώσοι που είχαν στο παρελθόν υπηκοότητα ή ιθαγένεια κράτους που ενσωματώθηκε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στην Ρωσική Ομοσπονδία κατά το ομοσπονδιακό σύνταγμα.

Επιπλέον ο νέος νόμος θεσπίζει τα 30 χρόνια ως ελάχιστο νέο όριο ηλικίας του Προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Το ίδιο νομοσχέδιο είχε εγκριθεί πριν μερικές μέρες και από την Κρατική Δούμα.

Από το 2000 στην εξουσία…

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν, τον Αύγουστο του 1999 ορίστηκε πρωθυπουργός από τον τότε Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000,μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Την ίδια χρονιά, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη Πρόεδρος.Το ίδιο συνέβη στις 14 Μαρτίου 2004, οπότε επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία.

Την 1η Οκτωβρίου 2007, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν εκλέχθηκε με ποσοστό άνω του 62% των ψήφων.

Στις προεδρικές εκλογές του 2012, κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Έξι χρόνια μετά, ο Πούτιν κέρδισε και τις προεδρικές εκλογές του 2018, παίρνοντας πάνω από το 76% των ψήφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσοι ναύτες στην παρέλαση της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας

Συνάντηση Αλίγεφ-Τατάρ στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν

Ψηφιοποιείται και … η Εκκλησία της Ελλάδος: Τι αλλάζει

Ώρα… μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ- Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα