ΑΘΗΝΑ
07:16
|
20.04.2024
Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε, αλλά και για τα εμβόλια, το Ουκρανικό, τη Συρία και τη Λιβύη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ άλλων, για την συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου και του Ελιζέ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στο επίκεντρο της επικοινωνίας των τριών ηγετών βρέθηκαν οι προοπτικές πιστοποίησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και οι πιθανότητες εξαγωγής και κοινής παραγωγής του σκευάσματος σε ευρωπαϊκά κράτη.

“Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο έργο του συντονισμού των προσπαθειών για την καταπολέμηση μιας κοινής απειλής – της πανδημίας του κορονοϊού” τονίζει το Κρεμλίνο και προσθέτει πως σε αυτό το πλαίσιο “οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στα μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου”.

Το Ουκρανικό ζήτημα κυριάρχησε στη βιντεοδιάσκεψη των τριών ηγετών, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για “την προκαλούμενη από την Ουκρανία κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στη γραμμή αντιπαράταξης” στα ανατολικά της χώρας.

Ο Ρώσος ηγέτης “εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα για αποκατάσταση φυσιολογικής αποπολιτικοποιημένης συνεργασίας με την ΕΕ, εάν γι’ αυτό εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά”, ενώ “δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις για τα αντικειμενικά δεδομένα” της υπόθεσης Ναβάλνι.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε στους ομολόγους του τα δεδομένα που ισχύουν στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς και υπογράμμισε το απαράδεκτο της εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη Συρία “συνεχίζεται η σταθεροποίηση της κατάστασης” και προέχει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό, ενώ για τη Λιβύη εκφράσθηκε κοινή ικανοποίηση για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και η ελπίδα ότι ο σχηματισμός ενιαίων μεταβατικών οργάνων εξουσίας θα προωθήσει μια αποτελεσματική πολιτική διαδικασία διευθέτησης με τη συμμετοχή όλων των κομβικών λιβυκών δυνάμεων.

Τέλος, συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους ώστε το Ιράν να επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα