Εκατόν είκοσι αιχμάλωτοι, μέλη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη.
Οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν σε τελετή που διοργάνωσαν οι Αρχές της Ζαουίγια, μιας πόλης που απέχει 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Δυνάμεις από τη Ζαουίγια συμμετείχαν στην άμυνα της λιβυκής πρωτεύουσας, από τον Απρίλιο του 2019.
Οι μαχητές του Χάφταρ ανήκαν στην Ταξιαρχία 107 και αιχμαλωτίστηκαν κοντά στη Ζαουίγια.
Στην τελετή για την απελευθέρωσή τους ο Αμπντάλα Ελάφι, ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, έκανε έκκληση σε όλους τους Λίβυους “να προχωρήσουν προς τα εμπρός για την ανοικοδόμηση της χώρας” και εγκωμίασε την “εθνική συμφιλίωση”.
Μετά το πέρας της τελετής, οι αιχμάλωτοι επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, που τους περίμεναν επιτόπου.
Η Λιβύη προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη) και εκείνων του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2020. Από τον Οκτώβριο είναι σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και αυτόν τον μήνα συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά, η οποία θα διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.
Ο 61χρονος μηχανικός και επιχειρηματίας που κάποτε κατείχε θέσεις υπό τον Καντάφι, επελέγη στις 5 Φεβρουαρίου από ένα φόρουμ 75 αντιπροσώπων της Λιβύης στις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ελβετίας.
Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι δύο αντίπαλες πλευρές προχώρησαν σε ανταλλαγή δεκάδων αιχμαλώτων πολέμου, με βάση αυτή τη συμφωνία εκεχειρίας.