ΑΘΗΝΑ
17:02
|
25.04.2024
Μέτρα ύψους 330 εκατ. ευρώ, για την αγορά πρώτων υλών στις επιχειρήσεις εστίασης το πρώτο τρίμηνο επαναλειτουργίας τους αποφάσισε η κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέτρα προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αγορά πρώτων υλών το πρώτο τρίμηνο επαναλειτουργία τους αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίιμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών.

Οι επιχειρήσεις εστίασης που θα ευεργετηθούν από τα μέτρα αυτά είναι μόνον εκείνες που παρουσιάζουν μείωση τζίρου άνω του 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Όσες επιχειρήσεις έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται σε συνάρτηση με τον κύκλο εργασιών το 2019 ή το 2020, τον αριθμός ημερών λειτουργίας επί 7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα στήριξης είναι:

_Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

_Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

_Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

_Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

_Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις, που θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 (ώστε να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις) θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.

Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Δηλώσεις Γεωργιάδη

Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κλάδο της εστίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης,ανέφερε στο MEGA ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ.

«Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι ότι δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης. Αποφασίσαμε να καλύψουμε την αγορά υλικών, πρώτων υλών, για την επανεκκίνηση» είπε ο υπουργός. «Καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες και θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το σύνολο των επιχειρησεων της εστίασης να ανοίξουν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν αρκετοί κλάδοι ακόμη και αρκετά πιο μετά θα ανοίξει η εστίαση. Δεν θέλησε ωστόσο να δώσει ημερομηνία ή αν είναι πριν το Πάσχα αν και σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα των δύο επόμενων εβδομάδων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα