ΑΘΗΝΑ
05:01
|
26.04.2024
Ο έλεγχος κυβέρνησης και κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς προκαλεί επιφυλάξεις στους Αμερικανούς για το σχέδιο υποδομών...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γιγαντιαίο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων, με χρονοδιάγραμμα οκταετίας, που ανακοίνωσε στα μέσα της βδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προβλέπει σαρωτικό εκσυγχρονισμό σε Ενέργεια, συγκοινωνίες, οδικούς κόμβους, μεταποίηση, ηλεκτροκίνηση, αυτοματισμό, επιστήμες και τεχνολογία, έως ευρυζωνικό δίκτυο τελευταίας γενιάς για όλους.

Ωστόσο, ενώ το σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών ενώ φαίνεται πολύ δημοφιλές από μόνο του, δείχνει να προκαλεί αρκετές επιφυλάξεις στους Αμερικανούς πολίτες. Μεταξύ άλλων διότι καλούνται να τις φέρουν εις πέρας οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν κυβέρνηση και κογκρέσο, (έστω και με “εύθραυστη” πλειοψηφία).

Η δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters που διενεργήθηκε από την εταιρία Ipsos και δημοσιοποιήθηκε σήμερα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρόν.

Καταγράφει ως έντονη την τάση η δημοτικότητα των προτάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώνεται δραστικά, όταν παρουσιάζονται ως μέρος ενός νομοσχεδίου των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση (που έγινε μεταξύ 31 Μαρτίου-1η Απριλίου) αναδεικνύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα δύο Σώματα το λεγόμενο “American Jobs Plan” (Σχέδιο Αμερικανικών Θέσεων Εργασίας).

Μολονότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ρεπουμπλικάνων, συμφωνούν με τις ιδέες που περιλαμβάνει το σχέδιο σε γενικές γραμμές, δεν είναι τόσο πιθανό να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο, γραμμένο από τους Δημοκρατικούς, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις.

Τα ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν επικρίνει δριμύτατα τις σχεδιαζόμενες ομοσπονδιακές δαπάνες, ιδίως αν χρηματοδοτηθούν από αυξήσεις στους φόρους. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, χαρακτήρισε το σχέδιο «Δούρειο Ίππο για … ακροαριστερά αιτήματα».

Ορισμένοι Δημοκρατικοί επίσης εγείρουν ερωτήματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

  • Το 79% των Αμερικανών στηρίζει την αναβάθμιση των αμερικανικών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, γεφυρών και λιμανιών.
  • Το 71% στηρίζει το σχέδιο για επέκταση του γρήγορου Ίντερνετ σε όλους τος αμερικανούς.
  • Το 68% στηρίζει την πρωτοβουλία για αντικατάσταση όλων των μολυβδοσωλήνων στη χώρα.
  • Το 66% στηρίζει τις φοροαπαλλαγές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι Αμερικανοί στηρίζουν επίσης, στην πλειονότητά τους, τους τρόπους που προτείνει ο Μπάιντεν για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό.
  • Το 64% των ενηλίκων τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στις πολυεθνικές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και το 56% συμφωνεί να σταματήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η υποστήριξη μειώθηκε όταν οι δημοσκόποι πέρασαν από τις γενικές ερωτήσεις σε πιο συγκεκριμένες, για το σχέδιο που προωθεί ο Μπάιντεν.

Μόνο το 45% απάντησε ότι θα στήριζε το σχέδιο υποδομών και θέσεων εργασίας που «ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπάιντεν».

Το 27% απάντησε ότι είναι αντίθετο και το υπόλοιπο 28% ότι «δεν είναι σίγουρο».

Η μείωση αυτή φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως σε κομματικούς λόγους: μόνο 2 στους 10 Ρεπουμπλικάνους και 3 στους 10 ανεξάρτητους είπαν ότι τάσσονται υπέρ του σχεδίου του Μπάιντεν.

Αντιθέτως, το στηρίζουν οι 7 στους 10 Δημοκρατικούς.

Εν ολίγοις, μολονότι οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν να επισκευαστούν οι δρόμοι και να γίνουν άλλες βελτιώσεις, πολλοί αμφισβητούν ότι το Κογκρέσο είναι σε θέση να προωθήσει ένα καλό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν με μια μεταρρύθμιση που θα έχει συνταχθεί από τους Δημοκρατικούς.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά σε όλες τις πολιτείες. Συμμετείχαν 1.005 Αμερικανοί ενήλικες, εκ των οποίων οι 398 δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι ή ανεξάρτητοι που κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι 445 Δημοκρατικοί ή ανεξάρτητοι που κλίνουν προς το Δημοκρατικό κόμμα. Το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι 4%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα