ΑΘΗΝΑ
19:37
|
25.04.2024
Κατόπιν αιτήματος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βουλή μεταφέρεται το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία, ενώ οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν αρκετά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, η οποία γίνεται κατόπιν αιτήματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Κ.Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται

Live η συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας

Live η συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας

Posted by pagenews.gr on Friday, April 2, 2021

«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.

Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην χώρα και εξήγησε πως, «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, – συνέχισε – μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται. «Να μην δούμε συνωστισμό» γιατί «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

Στα 40 δισ. ευρώ η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι παράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε: «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε».

«Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ. «Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Α.Τσίπρας: Δυο φορές ψεύτης ο Μητσοτάκης

Καυστική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψέματα και λαϊκισμό έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Χωρίς στοιχεία πάλι σήμερα είπατε ότι είμαι ψεύτης και λαϊκιστής. Εσείς είστε δύο φορές ψεύτης και μας κατηγορείτε χωρίς στοιχεία. Τεκμηριώστε την άποψή σας με στοιχεία και όχι ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδομεί μία άποψη όταν δεν του αρέσει, αλλά κάνει λόγο για ψέματα. «Λέει ότι “καμία χώρα λέει δεν παρακάμπτει τις κεντρικές διεργασίες εμβολιασμών». Με κατηγόρησε ότι είπα βαριές κουβέντες για Γερμανία και να πάρω τηλέφωνο τη Μέρκελ μήπως έχει παρεξηγηθεί. Είπε ότι “ουδείς στην ΕΕ τολμά να πάρει το ρίσκο και να ανοίξει θέμα διμερών συμφωνιών και ειδικά για το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V”. Καταθέτω στα πρακτικά από την επίσημη σελίδα του γερμανικού υπουργείου Υγείας. Από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια της Pfizer η χώρα έχει λάβει πάνω από 60 εκατ. δόσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από αυτά σε εθνικό επίπεδο έχει εξασφαλίσει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις. Μόνο από τη Moderna παίρνει 50 εκατ. δόσεις και επιπλέον κάνει διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο και για περισσότερα. Μόνο από Pfizer και Moderna μπορεί να λάβει για φέτος αθροιστικά 140 εκατ.» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μας είπατε επίσης ότι ουδείς είναι αυτός που διανοείται στην Ευρώπη να συζητήσει την αγορά εμβολίων πέρα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αναφερθήκατε ειδικά στο Sputnik. Δε θα αναφερθώ στον καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτς, ομοϊδεάτης σας, ο οποίος είπε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και υπάρχει δεσμευτική υπόθεση γρήγορης παράδοσης 300.000 δόσεων  του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 το Μάιο και 200.000 αρχές Ιουνίου. Δείτε δημοσίευμα του ZDF που λέει: “Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας (18 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εισηγήθηκε μία γρήγορη έγκριση του εμβολίου Sputnik. Στο ίδιο πνεύμα ο δήμαρχος του Βερολίνου προέτρεψε να αρπάξουμε την ευκαιρία για την παραλαβή εμβολίων Sputnik”».

«Τι είδους εθελοδουλία είναι αυτή που έχουμε; Απέναντι σε ποιον; Σε αυτούς που βλέπουνε μόνοι τους την ανάγκη και σπεύδουν να κατανοήσουν ότι δεν είναι ζήτημα γεωπολιτικών συνθηκών και ισορροπιών. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες όχι τόσο προηγμένες όπως η Ελλάδα, βαλκανικές χώρες, έχουν διπλάσιο ποσοστό στη ροή εμβολιασμών. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Φ. Γεννηματά: Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα

Την ευθεία κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα απέδωσε η Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, καθώς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμη για διάλογο και συνεννόηση, ώστε να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κατέθεσε συνολικό πακέτο προτάσεων.

«Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ. Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από την δοκιμασία. Και μετά θα έχουμε όλο τον χρόνο και την πολυτέλεια να ακονίσουμε τα πολιτικά μας ξίφη και να διαφωνήσουμε. Τώρα είναι ώρα εθνικής μάχης. Τώρα κρινόμαστε όλοι. Αποφασίστε, λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ, αν μπορείτε, επιτέλους, να αρθείτε στο ύψος των αναγκών, που απαιτούν εθνική συνεννόηση ή θα συνεχίσετε να είστε ο πρωθυπουργός της ανεπάρκειας, της διαίρεσης και της κοινωνικής αδικίας», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης.

«Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο.

Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη.

Σημείωσε πως ζήτησε τη συζήτηση επειδή το Κίνημα Αλλαγής είχε προβλέψει τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας και την αδυναμία της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί. «Κάθε καθυστέρηση, κάθε παλινωδία, κάθε ψεύτικη ελπίδα ή κάθε όξυνση απογοητεύει ακόμα περισσότερο την ήδη κουρασμένη Ελληνική κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς σε πλήγμα της κοινωνικής συνοχής που τόσο ακριβά πληρώσαμε στο παρελθόν. Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Μητσοτάκη, αλλά κι εσείς κ. Τσίπρα, με τις κοκορομαχίες σας και την τεχνητή όξυνση, να μας γυρίσετε πίσω στις σκοτεινές μέρες που οι φωνές της λογικής πνίγονταν από τις φωνές της δημαγωγίας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων:

*’Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

*Ενιαίο συντονιστικό κέντρο

* Όχι μικτά νοσοκομεία.

* ‘Αμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

*Επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος της αγοράς με συνεχή test ελέγχου και με στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί ο κίνδυνος για λουκέτα είναι ορατός. «Ρευστότητα τώρα, επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση.’Αμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες», σημείωσε.

Για τα σχολεία, τόνισε ότι χρειάζεται σταδιακό άνοιγμα, χωρίς συνωστισμό στις τάξεις, ακόμη και με εκ περιτροπής διδασκαλία και υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.

Ειδική αναφορά έκανε για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου επέκρινε τον πρωθυπουργό πως μετατρέπει «μια ακόμη εθνική υπόθεση, σε αποκλειστικό ζήτημα χειρισμού της κυβέρνησής σας. Η περίοδος όμως εφαρμογής του Προγράμματος υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας σας και κανείς δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή. Ο ίδιος ο τίτλος του προγράμματος σας, το Ελλάδα 2.0, προαναγγέλλει ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων που συνεχώς αποκλίνουν», εκτίμησε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε τονίζοντας: «Με τις προτάσεις μας και σήμερα θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες και είναι καθοριστικές. Ο διαρκής αγώνας μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, δικαιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών.

Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί η παράταξη που άφησε αποτύπωμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, είμαστε και παραμένουμε η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική δύναμη για πρόοδο και ευημερία.

Και σήμερα πια μπορεί κανείς να κάνει τις συγκρίσεις των κυβερνήσεων της δημοκρατικής παράταξης και των σημερινών ολοκληρωμένων μας προτάσεων με την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση και την τωρινή τους στάση.

Κάντε λοιπόν τα αναγκαία πριν να είναι αργά και μας βυθίσετε σε έναν κυκεώνα αλλεπάλληλων κρίσεων, από τις οποίες θα χρειαστούν χρόνια να ξαναβγούμε.

Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην πρωτολογία της.

«Η συνεννόηση απαιτεί πρώτα από όλα αυτοκριτική. Εσείς είπατε πώς όλα τα κάνετε σωστά, ότι δεν έχετε κάνει κανένα λάθος», απάντησε στον  Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αντικρούοντας τις επικρίσεις που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός πως συμβαδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά η αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αρκείται μόνο στη κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Αντίθετα εσείς όλο και μοιάζετε με τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση. «Το τελευταίο μίλι που είπατε είναι μεγάλη ανηφόρα και χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πειθώ», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δημιουργούν προοπτική για την οικονομία, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», όπως είπε.

Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τι υπονόησε  με την αναφορά στην ομιλία της περί Μαξίμου ΑΕ, τόνισε πώς «καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν λαμβάνεται χωρίς την υπογραφή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου» και ανέφερε μεταξύ άλλων την απευθείας ανάθεση για την πλατφόρμα εμβολίων και δραστηριότητες στο Μεταναστευτικό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε αιχμηρά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί η Ελλάδα μόνη της για την αγορά εμβολίων. «Είναι απαράδεκτο, κ. Τσίπρα, να ζητάτε το σπάσιμο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εμβόλια. Πέραν της ιδεολογικής διαφωνίας επί της αρχής έχετε καταλάβει τι θα γινόταν; Θα αγοράζαμε τελευταίοι κι αν βρίσκαμε εμβόλια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη δευτερολογία της τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να καταθέτει προτάσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Γ. Βαρουφάκης: Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βγει η Ελλάδα νικήτρια

Με βάση ένα πλήρες χρονολόγιο εξέλιξης της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω» «που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».

Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε, «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων;».

– Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ

– Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους

– Της Φράπορτ που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας.

Υπό αυτή την οπτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μα αγορές;».

«Πουθενά. Μόνο αρπαχτές για τους ημέτερους έχει ο μπαχτσές».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν: «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;».

Βελόπουλος για Sputnik-V: Όταν έλεγα να κάνουμε εργοστάσιο για την παρασκευή του, η ΝΔ κορόιδευε

Το παράδειγμα της Σερβίας επικαλέστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στην εσωτερική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ως λύση αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού.

«Αν ακούγατε την ελληνική λύση, θα είχατε βρει τις λύσεις, κύριε πρωθυπουργέ, που δεν είστε εδώ» κατέληξε ο ίδιος, μονολογώντας πως όλοι οι πολιτικοί αποχωρούν όταν μιλούν γιατί μιλούν μόνο για το κομματικό τους ακροατήριο και όχι για όλους τους Έλληνες.

Στη δευτερολογία του ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κορόιδεψε πως δεν μπορούμε να παράγουμε εμβόλια.

«Τον πήρε ο Μακρόν για να του πει οτι ψάχνει τα sputnik» ανέφερε. Στη συνέχεια διερωτήθηκε και για το ότι η Σερβία κάνει εργοστάσιο και πως κανείς δεν μιλάει για το φάρμακο«Η Ουγγαρία παρέλαβε Sputnik, η Σλοβακία, μικρό κράτος, γιατί λέτε ψέματα αν η ζωή των πολιτων έχει να κάνει ναι να παραιτηθούμε από την ΕΕ» είπε. Τέλος, ανέφερε πως Μερκελ, Μακρόν, Πούτιν συζήτησαν για παραγωγή εμβολίου σημειώνοντας πως η Ευρώπη παρεκκλίνει από μόνη της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα