«Καθώς η διαμαρτυρία ποινικοποιείται και η κίβδηλη δημοκρατία μας οδεύει προς τον αυταρχισμό, επιδιώκουμε να βρούμε τα σημεία σύγκλισης με άλλα κινήματα για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές αιτίες για αυτή την εξέλιξη, που μας αφορούν όλους» δηλώνει εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Extinction Rebellion, σύμφωνα με το Reuters.
Δεκάδες πορείες και διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε ολόκληρη τη Βρετανία το Σάββατο, στο πλαίσιο ενός «εθνικού Σαββατοκύριακου δράσης» κατά του προτεινόμενου νέου νόμου, που παρέχει στην αστυνομία πολυάριθμες επιπλέον εξουσίες σε πολλούς τομείς.
Το νομοσχέδιο «περί προστασίας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης» (Police, Crime, Sentencing and Courts Bill) δίνει στην αστυνομία απόλυτη εξουσία απαγόρευσης και διάλυσης ειρηνικών διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, εξού και από την πλευρά των διαμαρτυρόμενων έχει βαφτιστεί ως crackdownbill (νομοσχέδιο της καταστολής). Μεταξύ άλλων, με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα στην αστυνομία να διαλύει συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται έξω από το κοινοβούλιο, με μοναδικό κριτήριο το γεγονός ότι οι διαδηλωτές βρίσκονται ακριβώς σε αυτό το σημείο, ενώ ορίζεται η υποχρέωση της να τερματίζει κάθε συγκέντρωση όταν αυτή προκαλεί «σημαντική αναστάτωση». Τα παραπάνω, μἀλιστα, θα επαφίενται στην κρίση του εκάστοτε επικεφαλής αστυνομικό διευθυντή «σύμφωνα με όσα η κοινή πείρα υπαγορεύει».
Επιχειρείται, επιπλέον η θεσμοθέτηση μέτρων με προφανές ταξικό και ρατσιστικό πρόσημο, θέτοντας στο στόχαστρο μειονότητες και «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές», καθώς στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για «ενίσχυση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της αστυνομίας»στις περιπτώσεις «συστηματικής παραβατικότητας» τσιγγάνων, Ρομά ή άλλων περιπλανώμενων ομάδων και μειονοτήτων, στοχοποιώντας έτσι άτομα ήδη εξαιρετικά ευάλωτα στην αστυνομική αυθαιρεσία. Στο ίδιο πλαίσιο, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την προσωρινή διαμονή αστέγων σε υπαίθριο και ανοιχτό, δημόσιο ή αμφιλεγόμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χώρο.
Ακτιβιστές/-τριες του κινήματος Black Lives Matter, οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν απευθύνει κάλεσμα σε συγκεντρώσεις με το σύνθημα «kill the bill» και το αντίστοιχο hashtag στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, όπως Μάντσεστερ, Λιντς, Μπράιτον και Μπρίστολ. Ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας ισχυρίζονται, όπως μεταφέρει το Reuters, ότι το σύνθημα «kill the bill» είναι εσκεμμένο και προκλητικό καθώς το «bill» χρησιμοποιείται στη Βρετανία ως ψευδώνυμο για την αστυνομία.
H αστυνομία προειδοποίησε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «θα ληφθούν μέτρα επιβολής του νόμου, εάν χρειαστεί, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας». Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις δεν επιτρέπονταν έως τώρα λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ωστόσο οι περιορισμοί μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργανωμένες συγκεντρώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να είναι «ασφαλείς».
Από τον προηγούμενο μήνα, που το νομοσχέδιο κατατέθηκε Βουλή των Κοινοτήτων έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες, ιδίως στο Μπρίστολ. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέκρινε τις αντιδράσεις χαρακτηρίζοντάς τις ως «επαίσχυντες επιθέσεις» σε αστυνομικούς, ωστόσο οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αστυνομία για τις κατασταλτικές της πρακτικές.