ΑΘΗΝΑ
15:40
|
19.04.2021
Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγείται ενιαίους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη γραμμή της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγείται ενιαίους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων. Μεγαλύτερες εξουσίες για την επιβολή αυστηρότερου lockdown επιθυμεί και η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο κ. Ζεεχόφερ τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη λαχτάρα στον κόσμο για ομοιόμορφους κανόνες» και προτείνει «να καθοριστούν κοινοί κανόνες για όλη τη Γερμανία, με ομοσπονδιακό νόμο, ο οποίος θα καθορίζει με ακρίβεια ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων – από την αυστηροποίηση έως και τη χαλάρωση.»

Με την τοποθέτησή του ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών συντάσσεται με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία, σε συνέντευξή της την προηγούμενη Κυριακή, απείλησε με επιβολή εθνικών μέτρων, ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις των κρατιδίων για πλημμελή εφαρμογή των ήδη εν ισχύι κανόνων. «Αυτός είναι ο όρκος του αξιώματός μου, αυτή είναι η υποχρέωσή μου», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία από επιδημίες. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Υπέρ της συγκέντρωσης μεγαλύτερων εξουσιών στην Καγκελάριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τάσσεται όμως και το 53% των πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας BILD. Το 36% υποστηρίζει ωστόσο ότι ομοσπονδία και κρατίδια πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία λήψης από κοινού αποφάσεων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι είναι το 66% των ψηφοφόρων των Πρασίνων που υποστηρίζει ένα ισχυρότερο κεντρικό κράτος, ενώ από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ίδια άποψη έχει το 64%. Το μικρότερο ποσοστό στήριξης διαπιστώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με 39%.

Ανάκτηση των ελευθεριών για όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε χαλάρωση των περιορισμών και ανάκτηση πολλών από τις ελευθερίες τους μπορούν να ελπίζουν όσοι εμβολιάζονται κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται σαν να έχει αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό», δηλώνει ο κ. Σπαν στην Bild am Sonntag που κυκλοφορεί και προσθέτει ότι το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ διαθέτει νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με αυτά, η μετάδοση από άτομο που έχει εμβολιαστεί είναι, δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, χαμηλότερη από ό,τι η μετάδοση από άτομο ασυμπτωματικό με αρνητικό τεστ αντιγόνου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η μελέτη έχει τεθεί υπ’ όψιν τόσο της ομοσπονδιακής όσο και των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός Υγείας σκοπεύει τώρα να θέσει στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων το ζήτημα της ανάκτησης κάποιων από τις ατομικές ελευθερίες, με στόχο οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ «τις προσεχείς εβδομάδες». «Όποιος εμβολιάζεται, θα πρέπει να μπορεί να επισκεφθεί εμπορικά καταστήματα ή κομμωτήρια χωρίς περαιτέρω τεστ, ενώ δεν θα πρέπει στο εξής να τίθεται σε καραντίνα», εξηγεί ο Γενς Σπαν.

Χθες ο κ. Σπαν γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού το 12% του πληθυσμού, ενώ πλήρης ανοσοποίηση έχει επιτευχθεί για 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Μόνο την περασμένη Παρασκευή εμβολιάστηκαν 213.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα – ανάμεσά τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ.

Ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο εμβολιαστικό κέντρο του παροπλισμένου αεροδρομίου Τέγκελ, στο Βερολίνο, έγραψε στο Twitter: «Πασχαλινή ευτυχία για έναν 60άρη», αναρτώντας φωτογραφία του πιστοποιητικού εμβολιασμού του. «Κάθε εμβόλιο, ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας», έγραψε στον δικό του λογαριασμό ο κ. Βίλερ, επίσης 60 ετών. Και οι δύο αξιοποίησαν τη δυνατότητα ατόμων 60-69 ετών να εμβολιαστούν πιο γρήγορα με εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Κατά τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 10,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 0,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και 2,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα