ΑΘΗΝΑ
04:41
|
20.09.2024
Μολότοφ, τούβλα και βεγγαλικά κατά αστυνομικών σε περιοχές των “Ενωτικών” σε προάστια του Μπέλφαστ και στο Καρικφέργκους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μπέλφαστ αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ιρλανδίας όπου σημειώθηκαν νέες ταραχές το βράδυ της Κυριακής. Αστυνομικοί δέχθηκαν καταιγισμό από βόμβες μολότοφ, τούβλα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε περιοχές των “ενωτικών” στο Νιούτον Άμπεϊ, προάστιο του Μπέλφαστ και Καρικφέργκους, βόρεια της πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το βράδυ του Σαββάτου μία ομάδα 30 έως 40 ατόμων έστησε οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε οχήματα, ενώ επιτέθηκε στην αστυνομία με ρίψη μολότοφ, τούβλων, μπουκαλιών και βεγγαλικών. Κατά τη διάρκεια των ταραχών της Παρασκευής σε Μπέλφαστ και Λόντοντερι τραυματίστηκαν 27 αστυνομικοί, ενώ το Σάββατο στα επεισόδια που έγιναν στη περιοχή του Νιούτον Άμπεϊ τραυματίστηκαν άλλοι 15. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις οκτώ ατόμων, μεταξύ αυτών και τριών ανηλίκων 13, 14 και 17 ετών.

Η ένταση ξεκίνησε ανήμερα της επετείου της συμφωνίας του “Μεγάλης Παρασκευής”,  η οποία σύμφωνα με τους “Ενωτικούς”, δηλαδή τους φίλα προσκείμενους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, παραβιάζεται από τη συμφωνία του Brexit και συγκριμένα από το μέρος της συμφωνίας που αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που υπονομεύει τη θέση της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργεί φραγμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο από την απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας της Βορείου Ιρλανδίας να μην ασκήσει διώξεις σε βάρος 24 πολιτικών του Σιν Φέιν, οι οποίοι παραβίασαν τα περιοριστικά για τον κορονοϊό μέτρα και παρέστησαν σε κηδεία πρώην στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων των “Ενωτικών” ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας Σάιμον Μπερν υποστηρίζοντας πως η κοινότητα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπό του.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα