ΑΘΗΝΑ
07:34
|
07.12.2021
Η πόλη Πάλμα στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, που έπεσε στα χέρια τζιχαντιστών έπειτα από αιματηρή έφοδό την 24η Μαρτίου, είναι πλέον ασφαλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πόλη Πάλμα στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, που έπεσε στα χέρια τζιχαντιστικών οργανώσεων έπειτα από την αιματηρή έφοδό τους την 24η Μαρτίου, είναι πλέον ασφαλής, αφότου ο στρατός σκότωσε μεγάλο αριθμό μαχητών και εκκαθάρισε μια τελευταία περιοχή, δήλωσαν σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού και ένας αξιωματούχος επαρχιακής διοίκησης.

Ο Αρμίντο Νγκούνγκα, αξιωματούχος της επαρχίας Κάμπο Ντελγκάντο, τόνισε σήμερα στο Reuters πως η Πάλμα είναι «υπό τον έλεγχο του κράτους». «Χάθηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπινων ζωών, υποδομές καταστράφηκαν. Αλλά οι άνθρωποι είναι πλέον ασφαλείς», πρόσθεσε ο Νγκούνγκα.

Σε πλάνα της τηλεόρασης της Μοζαμβίκης εικονίζεται ένας στρατιώτης να καλύπτει ένα πτώμα που κείτεται στο δρόμο και καμένα κτίρια.

Στις 24 Μαρτίου αντάρτες επιτέθηκαν στην παράκτια πόλη Πάλμα, κοντά σε έργα φυσικού αερίου αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύουν να μεταμορφώσουν την οικονομία της Μοζαμβίκης. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεκάδες σκοτώθηκαν στην επίθεση και πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι συγκρούσεις μαίνονταν έξω από την πόλη μέχρι και την Παρασκευή.

Ο Βιτζιγκάλ είπε ότι οι εγκαταστάσεις του γαλλικού ομίλου Total κοντά στην Πάλμα προστατεύονται, αφότου πηγές ανέφεραν στο Reuters την Παρασκευή ότι η Total απομάκρυνε το προσωπικό της καθώς αντάρτες φαίνονταν να προσεγγίζουν τις εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο από το 2017, αν και δεν είναι σαφές εάν έχουν έναν ενιαίο στόχο.

Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας εκτιμούν ότι η τελευταία επίθεση εκτόπισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν σε πυκνά δάση ή διέφυγαν με βάρκες. Ωστόσο, το μέγεθος του αριθμού των νεκρών και των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν δεν είναι ακόμη σαφής.

Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της επίθεσης στην Πάλμα, υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάνω από 670.000 άνθρωποι είχαν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παπανδρέου: Δεν υπάρχει θέμα να αποσυρθώ – Φουλ επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη

Χωρίς κλαμπ και νυχτερινά κέντρα στη Γαλλία για τέσσερις βδομάδες

Προσωρινά ελεύθερος ο Έλληνας αστυνομικός και η συνοδός του, μετά τη σύλληψη στην Τουρκία

Απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων μέσω…zoom

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα