“Πυροσβεστικό” ρόλο στο θείο του, Πρίγκηπα Χασάν, ανέθεσε απόψε ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β’ προκειμένου να σβήσουν οι “φωτιές” που άναψε στον βασιλικό οίκο της Ιορδανίας το σχέδιο συνωμοσίας που επεξεργαζόταν, κατά τα φαινόμενα, ο ετεροθαλής αδελφός του και πρώην διάδοχος του θρόνου, Πρίγκηπας Χάμζα.
Σε ανακοίνωση των ανακτόρων αναφέρεται: “Η Αυτού Μεγαλειότητα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄, αποφάσισε να χειριστεί το θέμα του πρίγκιπα Χάμζα εντός της χασεμιτικής δυναστείας και το ανέθεσε στον πρίγκιπα Χασάν”.
Ο θείος του βασιλιά επικοινώνησε με τον αποξενωμένο πρίγκιπα και εκείνος «επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση της οικογένειας», ανέφερε επακόλουθη ανάρτηση του Ιορδανού μονάρχη στο Twitter.
Η υπόθεση ξεσπάστηκε το βράδυ του Σαββάτου όταν οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν πάνω από 16 υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας, τους οποίους κατηγορούν ότι επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο, πρίγκιπας Χάμζα, που υποστήριξε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε με δορυφορικό τηλέφωνο στο BBC ότι έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό.
Διαβεβαίωσε δε ότι δεν συμμετείχε σε καμία συνωμοσία εναντίον του βασιλιά. Εμμέσως όμως φρόντισε να αποδοκιμάσει την διακυβέρνηση της χώρας από τον Αμπντάλα Β’ τονίζοντας πως ο ίδιος τουλάχιστον “δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας των αρχών” στη χώρα.
Οι αντιδράσεις σε Αμάν,Τελ Αβίβ, Ριάντ και Κάιρο
Την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Άϊμαν Σαφάντι, είχε κατηγορήσει την εμπλοκή στην υπόθεση μυστικών υπηρεσιών “ξένης χώρας” ενώ αποδοκίμασε τον Πρίγκηπα Χάμζα λέγοντας πως δεν συνεργάζεται ώστε να επιλυθεί η κρίση στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας.
Είχε δε χαρακτηρίσει τη στάση του ως ένδειξη “ρήξης με τις παραδόσεις και τις αξίες της χασεμιτικής δυναστείας”.
Ενδιαφέρον είχε και η σπουδή του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς να διευκρινίσει πως το Ισραήλ δεν έχει καμία ανάμιξη στην υπόθεση, που προκάλεσε νωρίτερα την άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της περιοχής που εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β’.
Στο Κάιρο, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπουλ Γκάιτ,.έσπευσε παράλληλα να χαιρετίσει “το κύρος” του βασιλιά Αμπντάλα Β’ “στον ιορδανικό λαό και στους ‘Αραβες γενικότερα.”
Γενικότερη η κρίση
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί πως η κρίση στο παλάτι συμπίπτει με την επιδείνωση της φτώχειας και της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στην Ιορδανία.
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, την περσινή άνοιξη, ήταν συχνές (παρά την κρατική καταστολή) οι κινητοποιήσεις εργαζομένων διαφόρων κλάδων με πιο επίμονες εκείνες των κακοπληρωμένων εκπαιδευτικών.
Επιπλέον, σε μείζον πρόβλημα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιορδανία (όπως και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής) η σημαντική αύξηση της ανεργίας στους νέους καθώς πολλοί αδυνατούν να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές ανάλογες των προσόντων τους.