Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF, το κρατικό ταμείο πλούτου της Ρωσίας) και η Panacea Biotec, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων στην Ινδία, ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως του Sputnik V, του πρώτου εγγεγραμμένο εμβολίου στον κόσμο κατά του κορονοϊού, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
“Το RDIF και η Panacea Biotec, συμφώνησαν στην παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως του εμβολίου Sputnik V, στην Ινδία” σημειώνεται σε ανάρτηση των κατασκευαστών του εμβολίου στο Twitter.
Η παραγωγή του Sputnik V στις εγκαταστάσεις της Panacea Biotec θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της προμήθειας του Sputnik V σε διεθνείς εταίρους του RDIF.
“Οι εταιρικές σχέσεις με εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η πανδημία. Ο κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στον κοροναϊό και βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το εμβόλιο Sputnik V, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα εμβόλια. Η συνεργασία με την Panacea Biotec είναι ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή του εμβολίου στην Ινδία και για τον εφοδιασμό των διεθνών εταίρων μας σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του RDIF, Κιρίλ Ντμιτρίεφ.
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το RDIF για την παραγωγή του Sputnik V στις παγκόσμιες αγορές. Η Panacea Biotec φέρνει δεκαετίες τεχνολογίας παραγωγής και διανομής εμβολίων για να αυξήσει τις προμήθειες του Sputnik V. Η Panacea Biotec θα παράγει το Sputnik V στις διεθνώς αναγνωρισμένες εγκαταστάσεις της, σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα GMP και προεγκεκριμένα από τον ΠΟΥ”, δήλωσε ο διευθυντής της Panacea Biotec, Dr. Rajesh Jain.
Μέχρι σήμερα, το Sputnik V έχει καταχωριστεί σε 59 χώρες παγκοσμίως με συνολικό πληθυσμό άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η αποτελεσματικότητα του Sputnik V είναι 91,6% όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο.
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια αποδεδειγμένη και καλά μελετημένη πλατφόρμα ανθρώπινων αδενοϊικών φορέων και χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς φορείς για τις δύο δόσεις του εμβολιασμού, παρέχοντας ανοσία με μεγαλύτερη διάρκεια από τα υπάρχοντα εμβόλια.
To ρωσικό εμβόλιο έγινε δεκτό με σκεπτικισμό στη Δύση, μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι. Η υψηλή αποτελεσματικότητά του που επισφαγίστηκε τον Φεβρουάριο από την επιθεώρηση The Lancet, έδωσε παγκόσμια το πράσινο φως για την έγκριση και την παραγωγή του σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.