ΑΘΗΝΑ
16:18
|
08.05.2024
Θα παρουσιάσουν τον "οδικό χάρτη" της ΕΕ στον Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνουν αύριο Τρίτη στην Άγκυρα προκειμένου να παρουσιάσουν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα αιτήματα της ΕΕ για μια σταδιακή επανάληψη των διμερών σχέσεων.

Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών μεταβαίνουν στην Άγκυρα εφοδιασμένοι μ’ έναν “οδική χάρτη: τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 26 Μαρτίου”, εξήγησε ο εκπρόσωπος κράτους μέλους στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ότι “δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης” με την Τουρκία.

“Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να δουν τι θα πουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα ζητήματα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου. Οφείλουν να πουν πράγματα, όπως έκανε ο Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα. Δεν τίθεται ζήτημα να φανούν ευγενικοί. Θα είναι δύσκολο”, κατέληξε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

“Έχουμε ένα πλαίσιο για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όμως είναι απαραίτητο η Τουρκία να μετριάσει τη συμπεριφορά της. Παραμένουμε συνεπώς επιφυλακτικοί”, είχε εξηγήσει ο Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου δεν εκτιμήθηκαν πολύ από την Άγκυρα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε “την επίδραση των στενόμυαλων ισχυρισμών μερικών χωρών μελών”.

Υπάρχουν “σοβαρές διαφορές” ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, από τη μια πλευρά, και την Ελλάδα, την Κύπρο, τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και τη Γαλλία από την άλλη. Ωστόσο τα συμπεράσματα της Συνόδου εγκρίθηκαν ομοφώνως, είπαν οι συμμετέχοντες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάνει λόγο για “ένα νέο κεφάλαιο” στη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Η ΕΕ θέλει να θίξει το ζήτημα της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων με συνολικό τρόπο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί, μετά την Άγκυρα, στην Ιορδανία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της. Περισσότεροι από 600.000 σύροι πολίτες έχουν καταφύγει σ’ αυτή τη χώρα.

Έπειτα από ένα πολύ δύσκολο 2020, που σηματοδοτήθηκε από τις εντάσεις με τις τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και την εμπλοκή της Άγκυρας στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ΕΕ περιμένει από τον τούρκο πρόεδρο μια αξιόπιστη δέσμευση για αποκλιμάκωση.

“Το να φανούμε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί δεν εμποδίζει να αρχίσουμε τα πρώτα στάδια της θετικής ατζέντας που προσφέρεται από την ΕΕ”, διαβεβαιώνει ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας

Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης και ο Ηλίας Κασιδιάρης

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εν αναμονή της εισβολής- Δεκάδες οι νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα