ΑΘΗΝΑ
04:22
|
23.09.2024
Αμερικανοί και Ιρανοί ξεκίνησαν μία πιθανώς χρονοβόρα διαδικασία με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Εποικοδομητικές” χαρακτήρισε απόψε με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Ενρίκε Μόρα, μεσολαβητής της ΕΕ στις έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων που ξεκίνησαν το απόγευμα στο Γκραντ Οτέλ της Βιέννης, πόλη στην οποία έχει την έδρα της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας,(ΙΑΕΑ).

Ο 62χρονος Ισπανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι υπάρχει “ενότητα και φιλοδοξία” για κοινή διπλωματική διαδικασία με στόχο την πλήρη εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των αμερικανικών ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

“Ως συντονιστής θα εντατικοποιήσω τις ξεχωριστές επαφές εδώ στη Βιέννη με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Image

Ο Μιχαήλ Ουλγιάνοφ, απεσταλμένος της Ρωσίας στην ΙΑΕΑ, τόνισε πως οι “κύριες συνομιλίες” στο Grand Hotel της Βιέννης ξεκίνησαν επιτυχώς. Πρόσθεσε πως οι ομάδες Αμερικανών και Ιρανών εμπειρογνωμόνων θα πρέπει στη συνέχεια να καθορίσουν “συγκεκριμένα μέτρα” που θα πρέπει να ληφθούν από τις δύο χώρες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η συμφωνία.

Ο Ολγιάνοφ, όπως είχαν κάνει νωρίτερα Αμερικανοί και Ιρανοί διπλωμάτες, συνέστησε υπομονή προβλέποντας πως θα χρειαστεί χρόνο η αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν μονομερώς τον Μάιο του 2018.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Ρόμπερτ Μάλεϊ, μιλώντας λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στο δίκτυο PBS εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ “γνωρίζουν πως για να πετύχουν την συμμόρφωση θα πρέπει να άρουν εκείνες τις κυρώσειες που είναι ασύμβατες με τη συμφωνία”.

Η δήλωσή του προκάλεσε ικανοποίηση στον Ιρανό Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Αλί Ραμπίι που χαιρέτισε την αντίδραση του Ρόμπερτ Μάλεϊ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς το «συμφέρον» του Ισραήλ

Η Κένυα θα στείλει 600 ακόμη αστυνομικούς στην Αϊτή

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα