ΑΘΗΝΑ
03:32
|
19.04.2024
Η εταιρεία καταγγέλλει ότι δεν έχει ακόμα πληρωθεί για τις προηγούμενες 2,5 εκατομμύρια δόσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποκαλώντας το Ισραήλ “Δημοκρατία της Μπανανίας” η Pfizer φέρεται να παγώνει τις αποστολές και παραδόσεις νέων δόσεων του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 λόγω προηγούμενης οφειλής. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Τζερούσαλεμ Ποστ” (Jerusalem Post) η Pfizer δεν έχει ακόμα πληρωθεί για τις τελευταίες 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρέδωσε στο Ισραήλ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πληρώσει και η εταιρεία δεν θέλει να επωφεληθεί. Είπαν ότι δεν καταλαβαίνουν πώς μπορεί να συμβεί μια τέτοια κατάσταση σε μια οργανωμένη χώρα. Μια αποστολή 700.000 δόσεων αναμενόταν να φτάσει στο Ισραήλ την Κυριακή, μετά τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα, αλλά “πάγωσε” μέχρι νεωτέρας, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, η οποία σημειώνει ότι η εταιρεία φέρεται να αποκάλεσε το Ισραήλ “Μπανανία”.

Η επίσημη τοποθέτηση της αμερικανικής εταιρείας είναι ότι το αρχικό συμβόλαιο με το Ισραήλ για μη προκαθορισμένο αριθμό δόσεων, το οποίο υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020, έχει λήξει. Η εταιρεία και η ηγεσία του Ισραήλ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την “ανανέωση του συμβολαίου” και την προμήθεια “επιπλέον δόσεων του εμβολίου στη χώρα”.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει μέχρι στιγμής αγοράσει 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και άλλες 12 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει δαπανήσει 2,6 δισεκατομμύρια σέκελ για εμβόλια κορονοϊού, όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Κνεσέτ. Η κυβέρνηση δεν συζητά το κόστος των εμβολίων λόγω συμφωνιών εμπιστευτικότητας με τις εταιρείες. Είναι κατανοητό ότι το Ισραήλ πλήρωσε πολύ περισσότερα ανά εμβόλιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post το Υπουργείο Υγείας άσκησε πίεση στην κυβέρνηση για να εγκρίνει την αγορά 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεων των εμβολίων – ακόμη και πριν το Πάσχα. Η κυβέρνηση επρόκειτο να συνεδριάσει την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, η συνάντηση αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του κυβερνητικού του εταίρου Μπένι Γκαντς. Ο Γκαντζ ακύρωσε τη συνάντηση λόγω της άρνησης του Νετανιάχου να εγκρίνει τον μόνιμο διορισμό υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν συναντήθηκε την Κυριακή το βράδυ με τον Γκαντζ για να προσπαθήσει να τον πείσει για τη σημασία της προώθησης της πληρωμής και της αγοράς. Εκπρόσωπος του Γκαντς είπε στη Post ότι “παρόλο που ο πρωθυπουργός έχει κάνει πολλά για να βλάψει τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δεν θα κάνει τίποτα που θα επηρεάσει την υγεία του λαού του Ισραήλ αρνούμενοι τα εμβόλια”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά επρόκειτο να επισκεφτεί το Ισραήλ στις αρχές του Μαρτίου για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση το καθεστώς της αποστολής νέων δόσεων αλλά και την πιθανή παρασκευή του εμβολίου στο Ισραήλ. Ακύρωσε αυτό το ταξίδι πέντε ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επικαλούμενος ότι δεν είχαν λάβει τις δόσεις του εμβολίου όλα τα μέλη της αποστολής του.

Από την αρχή της πανδημίας περίπου 6.248 άνθρωποι απεβίωσαν στο Ισραήλ λόγω επιπλοκών της νόσου Covid-19.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα