ΑΘΗΝΑ
05:21
|
19.04.2024
Έξι επέστρεψαν πίσω στις φυλακές και 35 αρνήθηκαν να αποδράσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 1.800 κρατούμενοι απέδρασαν από σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγηρίας μετά από ένοπλη επίθεση αλλά και χρήση εκρηκτικών για να ανατιναχθεί η κεντρική πύλη των φυλακών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC έξι κρατούμενοι επέστρεψαν ήδη στη φυλακή της πολιτείας Ίμο στη νοτιοανατολική Νιγηρία, ενώ 35 αρνήθηκαν να αποδράσουν.

“Η φυλακή Οουέρι δέχτηκε επίθεση γύρω στις 2.15 τα ξημερώματα τοπική ώρα από ενόπλους οι οποίοι απελευθέρωσαν δια της βίας 1.844 κρατούμενους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο Φράνσις Ενομπόρε, εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγηρίας και πρόσθεσε ότι αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν ότι είδαν μεγάλο αριθμό ενόπλων ανδρών, που “επέβαιναν σε φορτηγάκια (…) επιτέθηκαν στο προσωπικό της φυλακής και ανατίναξαν την κεντρική πύλη”.

Καμένα οχήματα μετά την έκρηξη στις φυλακές της πολιτείας Ίμο

Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στην παράνομη αυτονομιστική οργάνωση “Αυτόχθονες Λαοί της Μπιάφρα”, η οποία δραστηριοποιείται στην πολιτεία Ίμο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω οργάνωση διαψεύδει την εμπλοκή της στην επίθεση.

Η Σωφρονιστική Υπηρεσία της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι συνολικά απέδρασαν από τη φυλακή 1.844 κρατούμενοι. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι χαρακτήρισε την επίθεση “τρομοκρατική ενέργεια αναρχικών στοιχείων” και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν άμεσα τους δραπέτες και τους δράστες της επίθεσης.

Στα τέλη Ιανουαρίου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των τοπικών κοινοτήτων, στις οποίες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1967-1970) που στοίχισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι σχέσεις των αυτονομιστών της Μπιάφρα με την κεντρική κυβέρνηση παραμένουν τεταμένες. Πάντως ο εκπρόσωπος της IPOB, Εμά Πάουερφουλ, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της με την επίθεση στη φυλακή, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες σε βάρος της “ψευδείς”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα