ΑΘΗΝΑ
22:57
|
24.04.2024
Το Sputnik V "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την Ελλάδα με εμβόλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαχειριστές του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V “διαψεύδουν” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την Ελλάδα με εμβόλια για χιλιάδες Έλληνες.

Ήδη από τον Μάιο οι κατασκευαστές του ρωσικού Sputnik V θα μπορούσαν να παρέχουν στην Ελλάδα εμβόλια κατά του κορονοϊού για 500.000 άτομα, διαβεβεβαιώνουν σε ανάρτησή τους στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter κάνοντας αναφορά και στην διαμάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προμήθειες των εμβολίων στη Βουλή.

Με το μήνυμα “μαζί είμαστε πιο δυνατοί” η ομάδα του Sputnik V επιβεβαιώνει την ύπαρξη αρκετών δόσεων, έχοντας συνυπολογίσει τις απαιτήσεις άλλων 59 χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το καυτό θέμα της προμήθειας της Ελλάδα με το Sputnik V είχε ανέβασει τους τόνους στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών.

Τότε ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία “αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια” σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία” ώστε να αξίζει να μπει η Ελλάδα σ’ αυτήν τη συζήτηση.

Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι κάτι τέτοιο θα παρέκκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είχε τονίσει ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού “δεν είναι ζήτημα γεωπολιτικών ισορροπιών” καθώς “βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή αποτυχία της ΕΕ”, στηλιτεύντας την απροθυμία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε συμφωνία προμήθειας του ρωσικού εμβολίου.

“Εμείς έχουμε πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει το Sputnik V και η Ευρώπη να αγοράσει εάν υπάρχει -που έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία- και το ρωσικό εμβόλιο και να το μοιράσει και αυτό όπως μοιράζει και τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ και δεν φαντάζομαι να θέλετε να πάμε να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων” είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός.

H Δύση αντιμετώπισε το ρωσικό εμβόλιο, στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό, μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι του 2020. Η υψηλή αποτελεσματικότητά του που επισφαγίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το περιοδικό The Lancet (ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο) έδωσε παγκόσμια το πράσινο φως για την έγκριση και την παραγωγή του σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το The Lancet η αποτελεσματικότητα του Sputnik V ανέρχεται στο 91,6% και είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια στον κόσμο

Το εμβόλιο βασίζεται σε μια αποδεδειγμένη και καλά μελετημένη πλατφόρμα ανθρώπινων αδενοϊικών φορέων και χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς φορείς για τις δύο δόσεις του εμβολιασμού, παρέχοντας ανοσία με μεγαλύτερη διάρκεια από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η αίτηση αδειοδότησης του Sputnik V εξακολουθεί να εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα