ΑΘΗΝΑ
18:12
|
08.05.2024
Ισχυρά οκονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα καθοδηγούν τις κινήσεις των τριών αξιωματούχων με φόντο τη λεγόμενη "θετική ατζέντα" της ΕΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό που είχε εξασφαλίσει στην Άγκυρα 7,1 δισ. δολάρια, και η επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας τελωνειακής ένωσης του 1995 τίθενται από νωρίς σήμερα το απόγευμα στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η θερμή …”σουλτανική” υποδοχή των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ από τον Τούρκο πρόεδρο, που έστρωσε για χάρη τους μπλε (αντί για το καθιερωμένο κόκκινο) χαλί, δημιούργησε ποικίλες εντυπώσεις.

Μετά τις αβρότητες και τους θερμούς επικοινωνιακούς χαιρετισμούς μεταξύ των τριών ηγετών, ακολούθησαν οι προσπάθειες των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ για την προώθηση της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ένα πρώτο στίγμα προθέσεων έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Τουίτερ λίγο μετά τη συνάντησή τους με τον Τούρκο πρόεδρο.

“Στην Άγκυρα είμαστε έτοιμοι με την Φον ντερ Λάιεν να ξεκινήσουμε συζήτηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η αποκλιμάκωση διαρκείας απαιτείται για την οικοδόμηση μίας πιο εποικοδομητικής ατζέντα” έγραψε χαρακτηριστικά.

Σαρλ Μισέ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μεταξύ άλλων, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αποκλιμάκωση της έντασης από τις επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με αντάλλαγμα ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση, με πιθανώς πιο προνομιακούς όρους, για μεγάλες επιχειρήσεις ισχυρών χωρών της ΕΕ στην μεγάλη τουρκική αγορά.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:”Θετική η πρώτη συνάντηση με τον Ερντογάν”

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης περίπου τριών ωρών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της έκανε μία θετική αποτίμηση. Σε ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο Τουίτερ τόνισε:

Καλή η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν. Η Τουρκία έδειξε ενδιαφέρον για συνέχιση των σχέσεων με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτή τη νέα φάση της σχέσης μας, ενόψει της συνόδου της ΕΕ τον Ιούνιο“.

Ωστόσο, ανάλογα μεγάλα ανταλλάγματα αναμένει και η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις έντονες πιέσεις που δέχεται η οικονομία της χώρας από τους αμφιλεγόμενους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα σκαμπανεβάσματα της τουρκικής λίρας.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ζελένσκι: Στέλνει κατάδικους να πολεμήσουν-Ποινές στους ανυπότακτους

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το σχέδιο για χρηματοδότηση του Κιέβου μέσω των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα