ΑΘΗΝΑ
17:30
|
26.04.2024
Το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά κότας και λέγεται ότι θα είναι το νέο εμβόλιο των φτωχών χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

‘Ενα νέο, χαμηλού κόστους και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αρχίζει να δοκιμάζεται σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι θα είναι το νέο “εμβόλιο των φτωχών” χωρών, οι οποίες παραγκωνίζονται από τις πλουσιότερες στην παγκόσμια αρένα της προμήθειας εμβολίων.

Το NDV-HXP-S είναι το πρώτο εμβόλιο που χρησιμοποιεί σε κλινικές δοκιμές ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19.

Σύμφωνα με τους “New York Times”, το νέο εμβόλιο έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: το κόστος του είναι χαμηλό και η παραγωγή του είναι ευκολότερη. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα εμβόλια (Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson κ.ο.κ.) που παρασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια βάσει δυσεύρετων συστατικών, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά κότας, όπως παράγονται κάθε χρόνο δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο.

Μάλιστα κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου ετησίως, ενδεχόμενο που θα βοηθήσει τις φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση σε ένα αφενός πολύτιμο και αφετέρου φθηνό εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες.

Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του.

Το συντονισμό για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου από Αμερικανούς επιστήμονες έχει το Κέντρο PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το κοινωφελές Ίδρυμα Γκέιτς. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου δρ Μπρους Ίνις δήλωσε ότι “κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλάσης εμβόλιο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα