ΑΘΗΝΑ
18:59
|
26.04.2024
Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα το ΔΣ της ΕΓΟ μετά τις σοβαρές καταγγελίες για συστηματική κακοποίηση και παρενόχληση αθλητών και αθλητριών από την παιδική ηλικία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεδριάζει μετά τις 18.00 το απόγευμα εκτάκτως το Δ.Σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες για βασανιστήρια, ψυχολογικές και σωματικές κακοποιήσεις αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις αθλητών και αθλητριών επί δεκαετίες από προπονητές της Ομοσπονδίας.

Οι καταγγελίες ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας με εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ντίνα Δασκαλοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Μεταξύ άλλων οι προπονητές φέρεται πως για να συνετίσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες τους χτυπούσαν στο πρόσωπο και στο σώμα, τους επέβαλαν στο μαρτύριο της πείνας και του υποσιτισμού στο όνομα του πρωταθλητισμού ενώ υπήρχαν συστηματικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός και εκτός προπόνησης.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που ανήγγειλε την έναρξη έρευνας με βάση τις καταγγελίες που αναφέρονται στην ανοιχτή επιστολή των αθλητών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η δήλωση του προέδρου της ΕΓΟ

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν στο πανελλήνιο οι φρικιαστικές καταγγελίες, ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Σταθόπουλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα