Είκοσι δύο Τούρκοι απόστρατοι καταδικάστηκαν σήμερα σε ισόβια κάθειρξη επειδή κρίθηκε ότι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 υπόπτους που δικάζονταν από δικαστήριο στην Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε αναφέρει αρχικά μόνο τέσσερις καταδίκες σε ισόβια, όμως δικηγόρος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε στο AFP μετά το τέλος της δικαστικής ακρόασης, πως συνολικά 22 απόστρατοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης εφ’ όρου ζωής.
Οι ακριβείς ποινές σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων δεν είναι σαφείς προς το παρόν.
Οι ύποπτοι κρίθηκαν ένοχοι για πολλές κατηγορίες, κυρίως για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.
Η εισαγγελία τους κατηγόρησε επίσης ότι είχαν εισβάλει στις εγκαταστάσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου TRT και είχαν αναγκάσει τους δημοσιογράφους να μεταδώσουν μια ανακοίνωση των πραξικοπηματιών, καθώς και ότι είχαν επιτεθεί στο αρχηγείο του επιτελείου στρατού.
Τον Νοέμβριο, 337 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια κύρια δίκη σε σχέση με αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016.
Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν κυρίως πιλότοι που βομβάρδισαν εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας ’γκυρα, όπως το κτίριο του Κοινοβουλίου, και αξιωματικοί και πολίτες που διηύθυναν το πραξικόπημα από τη στρατιωτική βάση Ακιντζί. Εξάλλου, 60 άνθρωποι είχαν καταδικαστεί σε διάφορες ποινές φυλάκισης και 75 αθωώθηκαν έπειτα από μια δίκη στην οποία είχαν εμφανισθεί σχεδόν 500 κατηγορούμενοι.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στοίχισε επίσημα τη ζωή σε 251 ανθρώπους, εκτός από τους πραξικοπηματίες, ενώ περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν. Το γεγονός αυτό, που σημάδεψε την Τουρκία, οδήγησε σε καθαιρέσεις μεγάλης κλίμακας και τον πρόεδρο Ερντογάν να διευρύνει τις εξουσίες του.
Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου που διαμένει στις ΗΠΑ, αρνείται κάθε ανάμιξη.