Σχέδια χορήγησης “βοήθειας” ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους, και επαναχρηματοδότηση της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNWRA, ανήγγειλε απόψε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ στο πλαίσιο προσπαθειών της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για “επανεργοποίηση” του ρόλου της Ουάσιγκτον σε θέση “μεσολαβητή” για την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης με βασικό στόχο την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφέρεται πως θα δοθούν 150 εκατομμύρια μέσω της UNWRA, 75 εκατομμύρια ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και άλλα 10 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για προγράμματα προώθησης της ειρήνης. Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί και άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.
«Η αμερικανική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ. Χορηγείται κρίσιμη βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και στηρίζονται ο διάλογος μεταξύ Ισραλινών και Παλαιστινίων, ο συντονισμός για την ασφάλεια και η σταθερότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν.
Συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής ωστόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία) αλλά και τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Μαίου και τις προεδρικές που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου.
Ως γνωστόν, η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη διακοπή των σχέσεων μαζί της το 2018 ώστε να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ στη βάση του σχεδίου “Συμφωνία του Αιώνα” που τελικώς (εκ του αποτελέσματος…) αφορούσε την εξομάλυνση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες.
Στο Ισραήλ ο Λόιντ Όστιν
Ώσπου να ‘ξεπαγώσει” η αμερικανική “βοήθεια” στην Παλαιστινιακή Αρχή η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ τον ε.α. στρατηγό, υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Βασικό μέλημα του Οστιν είναι να συζητήσει με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό ομόλογό του, Μπένι Γκαντς, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο το Ιράν και τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιράνών στη Βιέννη, τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας, την κρίση στο Λίβανο, τις δυνατότητες επανέναρξης συνομιλιών για το παλαιστινιακό.