ΑΘΗΝΑ
18:48
|
08.05.2024
Ο στρατιωτικός ακόλουθος κλείδωσε τον πρώην πρέσβη Κιάου Ζουάρ Μιν έξω από το σπίτι του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διαμεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Μιανμάρ στο Λονδίνο Κιάου Ζουάρ Μιν, στον οποίο έγινε “έξωση” από το σπίτι του με απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας που ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου.  

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC ο Κιάου Ζουάρ Μιν διανυκτέρευσε χθες Πέμπτη στο αυτοκίνητό του αφού βρήκε την πρεσβεία και σπίτι του κλειδωμένη από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μιανμάρ στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο πρώην πρέσβης δήλωσε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος απομάκρυνε επίσης όλο το προσωπικό της πρεσβείας ξεκαθαρίζοντας πως δεν εκπροσωπούν πλέον τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, καταδίκασε, όπως είπε, αυτές τις “ενέργειες εκφοβισμού”, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως το Φόρεϊν Όφις και η βρετανική ηγεσία έχουν αποδεχτεί την αλλαγή σκυτάλης στην πρεσβεία. Ο Ράαμπ χαιρέτισε “το θάρρος” του Βιρμανού πρεσβευτή και επανέλαβε την έκκλησή του να τερματιστεί “η επονείδιστη βία” στη Μιανμάρ και να “αποκατασταθεί γρήγορα η δημοκρατία” στην ασιατική χώρα.

“Είναι ένα μίνι πραξικόπημα στο κέντρο του Λονδίνου (…) μπορείτε να δείτε ότι έχουν καταλάβει το κτίριό μου”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) ο Κιάου Ζουάρ Μιν. Όταν ρωτήθηκε ποιος βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία της Μιανμάρ στο Λονδίνο, ο Κιάου Ζουάρ Μιν απάντησε “ο στρατιωτικός ακόλουθος, αυτοί έχουν καταλάβει την πρεσβεία μου”, προσθέτοντας ότι “έχουν λάβει εντολές από την πρωτεύουσα” και κατά συνέπεια “δεν θα μου επιτρέψουν να μπω μέσα”. Τον τελευταίο καιρό ο Κιάου Ζουάρ Μιν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη στρατιωτική χούντα και είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο στρατός της πρώην Βιρμανίας ανέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά φυλακίζοντας την ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι και δεκάδες άλλα μέλη της εκλεγμένης πολιτικής εξουσίας. Έκτοτε είναι καθημερινές οι διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών στην ασιατική χώρα ενώ περίπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βίαιη καταστολή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Ο ηθοποιός Πάινγκ Τακόν, μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές προσωπικότητες στη Μιανμάρ που έχει εκφραστεί ενάντια στη στρατιωτική χούντα, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες αναζητούν δεκάδες άλλες προσωπικότητες της χώρας. Ο Πάινγκ Τακόν, μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδιστής, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, συνελήφθη στο σπίτι της μητέρας του στη Ρανγκούν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες Τετάρτη σε ένα από τα τελευταία του μηνύματα σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο 24χρονος νεαρός είχε αναφέρει ότι “δεν είμαι καλά στην υγειά μου εδώ και πολλές ημέρες”. Ο ηθοποιός ήταν μία από τις πρώτες προσωπικότητες της Μιανμάρ που είχε καταδικάσει το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου κατά της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και είχε ζητήσει την απελευθέρωση της ηγέτιδας της χώρας. Επίσης συμμετείχε σε πολλές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, εμψυχώνοντας το πλήθος.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ζελένσκι: Στέλνει κατάδικους να πολεμήσουν-Ποινές στους ανυπότακτους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα