ΑΘΗΝΑ
18:46
|
24.04.2024
Η ρητορική Μπάιντεν κατά της χρήσης των πυροβόλων δεν φαίνεται να λύνει το σοβαρό και σύνθετο ζήτημα των συχνών μαζικών ένοπλων φονικών στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μαζικά φονικά στο Σάντι Χουκ, την Ατλάντα και το Μπόλντερ… θυμήθηκε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να καταγγείλλει την «επιδημία» της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ.

«Η βία των πυροβόλων όπλων σε αυτή τη χώρα είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή» τόνισε σε ομιλία που εκφώνησε στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώπιον ανθρώπων που επέζησαν από πολύνεκρες επιθέσεις και συγγενείς θυμάτων.

Παρουσιάζοντας ένα βασικό σχέδιο για τη μείωση της οπλοκατοχής, διαβεβαιώνοντας ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, που εγγυάται το δικαίωμα της οπλοκατοχής.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν η αιματοχυσία και οι αυτοκτονίες, ζήτησε να απαγορευτεί η κατοχή τουφεκίων εφόδου από ιδιώτες και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται ένα σχέδιο με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τουφέκια.

Πρόσθεσε πως θα ζητήσει από την “Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών” να δημοσιοποιήσει ετήσια έκθεση για το λαθρεμπόριο όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάλεσε τις Πολιτείες να υιοθετήσουν νόμους με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.

«Βιώσαμε περισσότερες τραγωδίες απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε» είπε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, όταν πήρε το λόγο. «Οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές (σ.σ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) θέλουν δράση… Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και το θάρρος να δράσουμε», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν δεν είναι νομοθετικά και δεν καλύπτουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρόλα αυτά ισχυρίστηκε πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Κογκρέσο για πιο “επιθετικά” μέτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα