Το παγκόσμιο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών του Ντουμπάι, World Art Dubai, τα έχει σχεδόν όλα εκτός από τα φημισμένα ονόματα και τους καθιερωμένους, σε διεθνές επίπεδο, καλλιτέχνες: διαθέτει εκατοντάδες πρωτότυπους πίνακες και έργα τέχνης φτιαγμένα με φαντασία,κέφι, στοχασμό και όραμα για το μέλλον.
Θα βρεις πολύχρωμους πίνακες ζωγραφικής όπως αυτούς που φτιάχνει ο 80χρονος Ινδός ζωγράφος Αντζινί Λαϊτού που ζει στο Ντουμπάι από το 1991. Ο Λαϊτού, που φωτογραφίζεται για τις ανάγκες ρεπορτάζ της εμιρατινής εφημερίδας The National περιστοιχισμένος από δεκάδες πολύχρωμους ζωγραφικούς πίνακες, εξηγεί ότι όλα είναι φτιαγμένοι με υλικά που βρίσκει κανείς στην κουζίνα του: μπαχαρικά κάθε χρώματος και υφής, χυμούς φρούτων και λαχανικών…
Θα συναντήσεις 49 τσιμεντένιες κούκλες που θυμίζουν εξαμηνίτικα βρέφη αλλά η κάθε μια είναι διαφορετική όπως είμαστε όλοι μεταξύ μας. “Ίδιοι από μέσα και διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον” εξηγεί η Van Den Auwelant,μία εαρή Βελγίδα δημιουργός της σειράς έργων με όνομα που θυμίζει την ελληνική λέξη “Εξέλιξη”, Xlix.
Από τις πολύ δυνατές συμμετοχές του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Τέχνης του Ντουμπάι που ολοκληρώνεται μεθαύριο, Σάββατο, είναι ο καλλιτέχνης Κόκο Βαλντέζ από το Εκουαδόρ.
Οι εντυπωσιακοί πίνακές του με μοτίβα και πορτρέτα μυθολογικών οντοτήτων αναδεικνύουν τη μακρά και πλούσια μυθολογία και ιστορία της χώρας του αλλά γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακοί όταν ο επισκέπτης κατεβάσει στο κινητό του μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (A.R.) που την επινόησε ο ίδιος ο Κόκο Βαλντέζ και που “ζωντανεύει” τους πίνακες με απροσδόκητους τρόπους. ΄Αλλωστε όπως λέει ο ίδιος, η δική του συμμετοχή στην έκθεση είναι ταιριαστή με μία πόλη όπως το Ντουμπάι που είναι “μία πόλη του μέλλοντος και της τεχνολογίας”.
Μία από τις συμμετοχές που “κλέβει” την παράσταση στη σπουδαία αυτή έκθεση εκατοντάδων καλλιτεχνών από 220 γκαλερί και δεκάδες χώρες του κόσμου είναι η συμμετοχή των Ρώσων επιστημόνων ρομποτικής Αννα Μισένκο και Νικολάι Γαβρίλιν (Anna Mischenko, Nikolay Gavrilin).
Οι δύο Ρώσοι επιστήμονες επινόησαν τον ρομποτικό βραχίονα Αλ Νορν που με τη βοήθεια ενός προγράμματος φωτογραφίζει και “ερμηνεύει” το προϊόν φωτογράφισης στον καμβά με την τεχνοτροπία ενός ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.
Εντυπωσιακά είναι και τα “ψηφιδωτά” από πέτρα και κεραμικά της Ινδής καλλιτέχνιδας Σελίνα Καστελίνο.
Και οι πίνακες με τη χρήση μελάνης από της Ιρανής εικαστικού, Μαχνάζ Καρίμι.