ΑΘΗΝΑ
05:09
|
04.08.2021
Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 18-29 ετών έφυγε από τη δουλειά του, από την αρχή της πανδημίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σκληρή δοκιμασία της φτώχειας και της επιβίωσης σε πολύ δύσκολες συνθήκες θέτουν, εδώ και έναν χρόνο, σε βάρος εκατομμυρίων νέων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Έκθεση που συντάχτηκε από ερευνητές της καναδικής οργάνωσης αρωγής Cuso International βάση στοιχείων που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO), διαπιστώνει κανείς πως σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 18-29 ετών έφυγε από τη δουλειά του, από τότε που άρχισε η πανδημία του νέου κορονοϊού. Επιπλέον, πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Η εργασιακή επισφάλεια για τους νέους ανθρώπους αυξήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή επισημαίνει η μελέτη της καναδικής οργάνωσης. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους νέους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εξειδίκευση, τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια», είπε στο Ρόιτερς ο διευθυντής της οργάνωσης στην Κολομβία Αλεχάντρο Μάτος.

Ή λουκέτο ή απόλυση

Οι περισσότεροι από τους μισούς που σταμάτησαν να εργάζονται, από την αρχή της πανδημίας, απολύθηκαν από τους εργοδότες τους, σημειώνεται στην έκθεση, ενώ άλλοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και όσοι απασχολούνταν στην άτυπη οικονομία δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω των λοκντάουν.

«Συναισθήματα όπως λύπη, φόβος και άγχος, όπως επίσης και απογοήτευση μετά την κρίση, επικρατούν μεταξύ των νέων, όπου ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες λέει ότι η ευημερία του και η ψυχική υγεία του έχουν επίσης επιδεινωθεί», τονίζεται στην έρευνα.

Την ώρα που οι απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ των νέων προκαλούν διακοπές στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα προγράμματα κατάρτισης, η κατάρρευση των επιχειρήσεων και η μείωση των μισθών αύξησαν την επισφάλεια, την υποαπασχόληση και την αδήλωτη εργασία, επισημαίνεται.

Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας χάθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με τα ποσοστά νέων ανθρώπων στην απασχόληση ή την εκπαίδευση να μειώνονται κατά 7,8% .

Η ανεργία έπληξε ιδιαίτερα τις ηλικίες 15-24 ετών, μια αύξηση 3,4%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό για εκείνους άνω των 25 ετών.

«Οι νέοι χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση ή την επαγγελματική εμπειρία… βρίσκονται ολοένα και περισσότερο πιο απομακρυσμένοι από τα όρια της αξιοπρεπούς εργασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη “μαύρη λίστα” των CDC η Ελλάδα

Tα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα και σε άλλους προορισμούς.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα