Αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η αποκάλυψη προ 11ετίας εμπιστευτικής έκθεσης για την Τουρκία στην τουρκική πρεσβεία στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες από τον σημερινό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την εποχή που ο πρώτος ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ τον Απρίλιο του 2010.
Η αποκάλυψη εγγράφου συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks και έγινε την Τετάρτη ευρύτερα γνωστή από την ελληνική ιστοσελίδα αμυντικών θεμάτων, militaire.gr
Συντάκτης της έκθεσης ήταν ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης. Ειδικότερα, σε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα της Τουρκικής Πρεσβείας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες με ημερομηνία 29 Απριλίου 2010 που έφτασε στον γαμπρό του Ερντογάν αναλύεται η έκθεση του Ιω.Γρηγοριάδη και στο τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στις συμβουλές που δίνει η έκθεση στην τουρκική ηγεσία για το πως να επιδιώξει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες και το «δόγμα Νταβούτογλου» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ένταξης στην ΕΕ.
Η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ
Μετά το σάλο, το ΕΛΙΑΜΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας ότι αποτελεί πάγια πρακτική του ιδρύματος, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ.
“Η εν λόγω ‘απόρρητη έκθεση’ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που καταλήγει ως εξής: “Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν”.