ΑΘΗΝΑ
22:33
|
25.04.2024
Περίπου 16.000 άτομα διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες εν μέσω φόβων ότι το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ θα εκραγεί ανά…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 16.000 άτομα διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες εν μέσω φόβων ότι το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ θα εκραγεί ανά πάσα στιγμή.


Η κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής διέταξε τη μαζική εκκένωση της περιοχής που βρίσκεται κοντά στο ενεργό ηφαίστειο, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν ότι μία ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να εκδηλωθεί χωρίς καμία προειδοποίηση.


Περίπου 16.000 άνθρωποι που ζουν κοντά στο ηφαίστειο, στην αποκαλούμενη “κόκκινη ζώνη” θα μεταφερθούν είτε σε ασφαλέστερα μέρη του νησιού είτε σε κρουαζιερόπλοιο, ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Το ηφαίστειο έχει “ξυπνήσει” από τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να βρυχάται εντονότερα, προκαλώντας φόβους για μία επικείμενη και ενδεχομένως καταστροφική έκρηξη.

Πλάνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Σεισμικής Έρευνας UWI-SRC την Πέμπτη το απόγευμα δείχνουν το χείλος της καλντέρας που λάμπει κάτω από πυκνά σύννεφα καπνού.

Οι ερευνητές κατέγραψαν έξι σεισμικές δονήσεις την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι μια τέτοια δραστηριότητα συνήθως σημαίνει ότι το μάγμα πλησιάζει στην επιφάνεια του κρατήρα και ότι το Λα Σουφριέρ βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης.

Ενώ οι σεισμολόγοι δεν μπόρεσαν να δώσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να εκραγεί το ηφαίστειο, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του UWI-SRC, καθηγητής Ρίτσαρντ Ρόμπερτσον προειδοποίησε ότι δεν θα εκπλαγεί αν το ηφαίστειο εκραγεί “μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες”.


Ο πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου Ράλφ Γκονσάλβες προέτρεψε όλους τους κατοίκους στα βορειοανατολικά του νησιού να εγκαταλείψουν την περιοχή. Απευθυνόμενος στο έθνος την Πέμπτη, ο Γκονσάλβες είπε ότι ένα κρουαζιερόπλοιο θα κατευθυνθεί προς την περιοχή για να παραλάβει τους κατοίκους που κινδυνεύουν. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να επιβιβαστούν στο πλοίο καθώς οι αρχές τόνισαν ότι μόνο εκείνοι που έχουν εμβολιατεί κατά της Covid-19 θα επιτρέπεται να επιβιβάζονται ή να μεταφέρονται σε κοντινά νησιά όπως τα Μπαρμπάντος και η Αγία Λουκία, τα οποία και εξέφρασαν την προθυμία τους να φιλοξενήσουν εκτοπισμένους.

Η προειδοποίηση ώθησε ορισμένους παρατηρητές να σημειώσουν ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τους κατοίκους να εμβολιαστούν εγκαίρως εάν η έκρηξη έρθει σε λίγες ώρες.

Όσοι δεν είναι επιλέξιμοι να επιβιβαστούν στο πλοίο ή να μεταφερθούν σε άλλα νησιά θα οδηγηθούν σε καταφύγια του Αγίου Βικεντίου.

Η τελευταία καταγραφή της έκρηξης του ηφαιστείου το 1979 δεν οδήγησε σε απώλειες ζωών, ωστόσο, η προηγούμενη το 1902 σκότωσε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα