ΑΘΗΝΑ
10:44
|
25.04.2024
Ολλανδία και Πορτογαλία περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, θα κάνουν τη δεύτερη με ένα άλλο εμβόλιο τύπου mRNA, ανακοίνωσε η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (Haute Autorité de Santé-HAS) προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων.

Αυτό αφορά 533.000 ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με την HAS.

Η HAS πρόσθεσε ότι πρότεινε την διενέργεια έρευνας για την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε αυτές τις περιπτώσεις του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε ότι η απόφαση της HAS είναι ένα προληπτικό μέτρο που θα μπορούσε να εξελιχθεί συν τω χρόνω εν αναμονή της συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δύο εμβόλια τύπου mRNA–το ένα των Pfizer-ΒioNTech και το άλλο της Moderna–έχουν λάβει έγκριση για χρήση στη Γαλλία.

Η HAS είχε αναστείλει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου εξαιτίας των σπανίων περιπτώσεων πρόκλησης θρόμβων μετά τον εμβολιασμό που σημειώθηκαν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ήδη “σχεδόν 600.000 Γάλλοι”, κυρίως υγειονομικοί, έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου από τις αρχές Φεβρουαρίου.

“Ανήκω και εγώ σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα”, δήλωσε ο 41χρονος Βεράν, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου με την ιδιότητά του τού νευρολόγου.

Eπιπλέον, η Ολλανδία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 60 ετών. Σημειώνεται, ότι η Ολλανδία είχε ήδη αναστείλει τη χορήγησή του στους νέους από την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 60 “μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν με ασφάλεια” το σκεύασμα της AstraZeneca ενώ οι νεότεροι θα κάνουν “ένα διαφορετικό εμβόλιο”.

“Είναι ένας συμβιβασμός, από τη μία πλευρά, των πλεονεκτημάτων του εμβολίου για την υγεία και από την άλλη, των κινδύνων για την υγεία, ιδίως στις νεότερες γυναίκες, εξαιτίας μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε όμως ότι ο κίνδυνος για την υγεία, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από Covid-19, σε ανθρώπους άνω των 60 είναι “κατά πολύ υψηλότερος” από τον κίνδυνο της σπάνιας θρόμβωσης με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να κάνουν και την δεύτερη, δεδομένου ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά το χορήγηση της δεύτερης δόσης. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιταλία, αποφάσισαν να χορηγούν το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Την Πέμπτη, ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας της Πορτογαλίας, Graça Freitas, ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι μόνο τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω θα λάβουν το αγγλο-σουηδικό εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ζήτησε από την AstraZeneca να αναστείλει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο σοβαρών παρενεργειών και για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, δήλωσε ότι οι αρχές ζήτησαν από την AstraZeneca να μην προχωρήσει στις προγραμματισμένες παραδόσεις του εμβολίου αργότερα μέσα στο χρόνο.

“Θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητο η AstraZeneca να μας παραδώσει τα εμβόλια εντός του χρόνου για να αποφύγουμε τυχόν κατασπατάληση καθώς τα εμβόλια δεν επαρκούν σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε η ίδια.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων για τους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του. Έχει υπογράψει συμφωνίες για να παραλάβει 7,5 εκατομμύρια δόσεις τόσο από την BioNTech/Pfizer όσο και από την κινεζική Sinovac. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις παραδόσεις.

Μέχρι στιγμής μόλις 529.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιβεβαίωσε την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, ενθαρρύνοντας τις χώρες της Ε.Ε. να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

Ο EMA εξέτασε 62 περιπτώσεις θρομβώσεων εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και 24 περιπτώσεις θρομβώσεων σπληνικής φλέβας.

Τα περιστατικά ήταν μεταξύ των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, 18 εκ των οποίων αποδείχτηκαν θανατηφόρα.

Πηγέ: RT, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα