Το τελευταίο κύμα αύξησης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και η πιθανή “κινητικότητα” των ΗΠΑ και των συμμάχων τους φαίνεται πως απασχόλησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ρωσίας, Βλαδίμιρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πληροφορίες της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ ανέφεραν πως ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως είναι “σημαντικό να παρακολουθήσει το σημερινό καθεστώς” της Σύμβασης του Μοντρέ στο φόντο των πληροφοριών πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν την παρουσία πολεμικών σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Σαμπάχ υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τις τουρκικές αρχές πριν δύο βδομάδες πως σχεδιάζουν να στείλουν δύο πολεμικά πλοία στα στενά του Βοσπόρου με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα όπου φέρεται πως επιδιώκουν να παραμείνουν ως τις 4 Μαΐου. Οι πληροφορίες αυτές είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Μόσχας που εξέφρασε ανησυχία για την “αύξηση δραστηριότητας” στην περιοχή. Αργότερα πάντως το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ μετέδωσε πως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει τις (τουρκικές ) πληροφορίες για την αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, πως η Μόσχα διατηρεί “επαφή με τους Αμερικανούς σε υψηλό επίπεδο”, κατηγορώντας παράλληλα την Ουκρανία πως έχει αποτύχει να εφαρμόσει τις συμφωνίες στην περιοχή.
Η συνθήκη του Μοντρέ του 1936 δίνει στην Τουρκία έλεγχο στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.