Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, και για 73 ολόκληρα χρόνια το “στήριγμα και συνοδοιπόρος” της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄.
Σύμφωνα με έκτακτο δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο κάστρο του Ουίνδσορ με τη σύζυγό του στο πλευρό του. Είχε νοσηλευτεί για 28 ημέρες σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω μιας λοίμωξης και ενός χρόνιου καρδιαγγειακού προβλήματος.
Ο θάνατος του Δούκα του Εδιμβούργου βυθίζει σε βαρύ πένθος τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου και όλη τη χώρα. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ με την επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου. “Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου”, ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. “Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η βασίλισσα της Αγγλίας θα τηρήσει πένθος διάρκεια οκτών ημερών για τον εκλιπόντα σύζυγό της. Μετά τις οκτώ ημέρες του πένθους της Ελισάβετ αναμένεται να τηρηθεί ένα βασιλικό πένθος διάρκειας 30 ημερών.
“Είναι, πολύ απλά, ο άνθρωπος που μου δίνει δύναμη όλα αυτά τα χρόνια”, είχε δηλώσει η βασίλισσα της Αγγλίας το 1997 με αφορμή τη χρυσή επέτειος του γάμου τους.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Ο πρωτότοκος γιος τους, πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου του 1921. Ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, ήταν ο μικρότερος σε ηλικία γιος του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ των Ελλήνων. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, κόρη του Λόρδου Λουίς Μαουντμπάτεν ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας.
Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν Φίλιππος ήταν ακόμη βρέφος. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό , το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από τον Γεώργιο τον Στ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.
Συλληπητήρια από ηγέτες και προσωπικότητες για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου
Ηγέτες κρατών και προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.
Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
«Θυμόμαστε τον δούκα, πάνω απ΄όλα για την ισχυρή του υποστήριξη προς τη μεγαλειότητά της τη βασίλισσα, όχι μόνο ως βασιλικού συζύγου, στο πλευρό της, την κάθε μέρα της βασιλείας της, αλλά ως δύναμης και στηρίγματος για περισσότερο από 70 χρόνια. Και οι σκέψεις του έθνους μας σήμερα πρέπει να στραφούν προς τη μεγαλειότητά της, προς την οικογένειά της».
Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε έναν ξεχωριστό δημόσιο λειτουργό στο πρόσωπο του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο πρίγκιπας Φίλιππος αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα μας – από τη διακεκριμένη καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι τις δεκαετίες προσφοράς ως δούκας του Εδιμβούργου».
«Ωστόσο, θα μείνει περισσότερο από όλα στη μνήμη για την ξεχωριστή του αφοσίωση προς τη βασίλισσα».
Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός Ινδίας
«Είχε μια διαπρεπή καριέρα στον στρατό και ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών πρωτοβουλιών κοινωφελούς εργασίας. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».
Τζαστίν Τριντό, πρωθυπουργός Καναδά
«Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένας άνθρωπος με υψηλούς στόχους και πεποιθήσεις, ο οποίος είχε ως κίνητρο την αίσθηση του καθήκοντος προς τους άλλους».
Συλλυπητήρια στη βασίλισσα Ελισάβετ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Συλλυπητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρίγκιπα Φίλιππο
Τα συλλυπητήριά του στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συλλυπητήρια από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργό του Ισραήλ
Συλλυπητήρια από τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς
Η βασιλική οικογένεια του Βελγίου