ΑΘΗΝΑ
05:36
|
26.04.2024
Η ένταξη θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά της χώρας και θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σήμερα Παρασκευή (9/4), καλώντας παράλληλα το Κίεβο να υιοθετήσει μια υπεύθυνη προσέγγιση και να αρχίσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας του Μινσκ.

“Σημειώσαμε μια δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Ντονμπάς, αναφέροντας ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης στην περιοχή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Κιέβου, η πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο θα αποτύχει να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά, προκαλώντας πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας”, διεμήνυσε η Μαρία Ζαχάροβα.

“Καλούμε για άλλη μια φορά τις αρχές του Κιέβου να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση και τελικά να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του Μινσκ”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικιού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει περίπλοκη και τείνει να επιδεινωθεί εξαιτίας “των προθέσεων του Κίεβου, που εξακολουθούν να καθοδηγούνται από την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στα νοτιοανατολικά της χώρας”.

Πεσκόφ: To Nτονμπάς δεν έχει καμιά σχέση με τον Ναβάλνι

Χθες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι η στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποσπάσει την προσοχή από την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Ρωσία είναι προσεκτική λόγω του ότι έχει έναν “ανήσυχο” γείτονα όπως η Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό.


Ο επικεφαλής ασφάλειας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μαζεύει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία για έναν και μοναδικό σκοπό: να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία κατά την άποψή του περιλαμβάνουν τη δίκη και τη φυλάκιση του Ναβάλνι -στο σωφρονιστικό κατάστημα Πακρόφ ΙΚ-2, για υπόθεση απάτης.

Η ερμηνεία του αξιωματούχου του Κιέβου ήταν “απολύτως λανθασμένη”, δήλωσε ο Πεσκόφ όταν του ζητήθηκε από το Reuters να σχολιάσει τα λόγια του Danilov.


Η Ρωσία μετακινεί τακτικά τις στρατιωτικές της μονάδες της εντός της επικράτειάς της στο πλαίσιο μιας συνεχούς διαδικασίας ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων, επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ βρίσκονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κιέβου από το 2014. Έχουν αναφερθεί θύματα και στις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων και πολίτες.


Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών πριν από επτά χρόνια, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τις αποσπασμένες περιοχές με κεφάλαια, όπλα και ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να παράσχει πειστικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή στα γεγονότα του Ντονμπάς ενώ παράλληλα εργαζόταν ως διαμεσολαβητής μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης, η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.

Πηγές: Tass, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα