ΑΘΗΝΑ
14:13
|
16.04.2024
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και ερωτηθείς εάν αναμένει, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως αναφέρει η «Echo», o Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο. Από την πλευρά μου, εστίασα στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως τόσο εγώ όσο και η Ούρσουλα ήμασταν πολύ σαφείς. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της».

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί προς «την κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο ΕΕ».

Το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης κατά της COVID-19, καλύπτει τις ανάγκες

Η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη από την COVID-19 είναι σοβαρή και δεν υστερεί, όταν συγκρίνεται με το σχέδιο ανάκαμψης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην εφημερίδα «Les Echos».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι στη συγκρότηση ενός ταμείου ανάκαμψης με κεφάλαια 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (892,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταθέτουν ακόμη λεπτομερή σχέδια δαπανών, αλλά και τη δυσαρέσκεια να μεγαλώνει σε μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον αργό ρυθμό διάθεσης των κονδυλίων.

Μερικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη αναρωτηθεί για το αν είναι αναγκαία η περαιτέρω χορήγηση κινήτρων, μετά από ένα δεύτερο και τώρα, ένα τρίτο κύμα των περιστατικών μόλυνσης από τον κορονοϊό που κατακλύζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, προκαλώντας την παρατεταμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων.

«Γνωρίζω καλά, ότι μερικοί κρίνουν (το ταμείο) ως μη επαρκές, κάνοντας μία σύγκριση με το σχέδιο ανάκαμψης των ΗΠΑ. Δεν είναι μία γνώμη την οποία ασπάζομαι» φέρεται να δήλωσε ο Μισέλ σε μία συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αναφερόμενη γαλλική εφημερίδα.

Ο Μισέλ, που προεδρεύει στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι υπήρξαν δαπάνες έκτακτης ανάγκης από τα κράτη-μέλη, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και ότι οι προσφερόμενες κοινωνικές παροχές στην Ευρώπη, είναι πιο γενναιόδωρες, από αυτές στις ΗΠΑ.

«Μας έχουν επιτρέψει [οι παροχές] να απορροφήσουμε καλύτερα το σοκ και επίσης, να συνεισφέρουμε στην ανάκαμψη» είπε ο ίδιος. «Όταν βάζεις όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, η πεποίθησή μου είναι ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι πολύ δυναμικό» τόνισε ο Μισέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα