Ο Ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Γκλουσκόφ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το 2018, στραγγαλίστηκε στο σπίτι του στο νοτιοδυτικό Λονδίνο από ένα άγνωστο πρόσωπο, είναι το πόρισμα Βρετανού ιατροδικαστή, μετέδωσε το BBC.
Ο Γκλουσκόφ έφυγε από τη Ρωσία αφού κατηγορήθηκε για απάτη κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αναπληρωτής διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot και του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία το 2010, γράφει σήμερα το BBC.
Το πόρισμα του ανώτερου ιατροδικαστή Σίνγερε Ίνγιαμα είναι ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.
Σε ιατροδικαστική έκθεση που αναφέρθηκε συνοπτικά στο δικαστήριο επισημαίνεται ότι τα τραύματα που έφερε “μπορούν να είναι συμβατά με λαβή στον λαιμό από έναν δράστη που βρισκόταν πίσω από το θύμα”.
Η βρετανική αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση για πληροφορίες στο πλαίσιο έρευνας για δολοφονία και έχει διευκρινίσει ότι αναζητά τα ίχνη ενός μαύρου αυτοκινήτου το οποίο είχε θεαθεί κοντά στο σπίτι του, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ.
“Είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη, δύσκολη έρευνα από την αρχή”, δήλωσε ο διοικητής Ρίτσαρντ Σμιθ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου.
“Οι αστυνομικοί πήραν εκατοντάδες καταθέσεις και συνέλεξαν μεγάλο όγκο αποδεικτικού υλικού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις”, σημείωσε σε χθεσινή του ανακοίνωση.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας ηγείται της έρευνας για τον θάνατό του. Αυτός σημειώθηκε λίγο μετά τις απόπειρες δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας, αν και οι επιθεωρητές της αστυνομίας έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τα γεγονότα.
Ο Γκλουσκόφ ήταν επίσης συνεργάτης του αποθανόντος Ρώσου μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός τον Μάρτιο του 2013 με ένα μαντήλι δεμένο γύρω από τον λαιμό του στο μπάνιο πολυτελούς έπαυλης δυτικά του Λονδίνου.
Η οικογένειά του είχε εκφράσει φόβους ότι μπορεί να δολοφονήθηκε από εχθρούς από τη Ρωσία. Η βρετανική αστυνομία και ιατροδικαστικοί ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, αν και Βρετανός δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία του το 2014 ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι ο Μπερεζόφσκι αυτοκτόνησε ή ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας.