ΑΘΗΝΑ
01:48
|
04.05.2024
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας κυβερνοεπίθεσης, που πιθανώς πραγματοποιήθηκε από το Τελ Αβίβ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι το περιστατικό δεν ήταν «ατύχημα» αλλά το αποτέλεσμα μιας κυβερνοεπίθεσης, που πιθανώς πραγματοποιήθηκε από το Τελ Αβίβ. Το μέσο δεν αποκάλυψε τις πηγές του, αλλά η Νατάνζ είχε ήδη στο παρελθόν πέσει θύμα επίθεσης χάκερ μέσω του ιού Stuxnet.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει το σημερινό περιστατικό που αφορά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού της Νατάνζ ως πράξη «πυρηνικής τρομοκρατίας».

“Το Ιράν καταδικάζει αυτήν τη φρικτή επίθεση και υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα και στον [Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας] την ανάγκη καταπολέμησης τέτοιων πράξεων πυρηνικής τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Σαλεχί.

Ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να ανταποκριθεί κατάλληλα σε όποιον η Τεχεράνη θεωρήσει ότι είναι ένοχος για την επίθεση. Ταυτόχρονα, ο Σαλεχί περιέγραψε το σημερινό περιστατικό στο πυρηνικό εργοστάσιο ως «απόδειξη» ότι οι εχθροί του Ιράν «απέτυχαν» να εμποδίσουν την επιτυχία της χώρας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και στις διαπραγματεύσεις, ενοώντας προφανώς τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τεχεράνης, με τις δύο πλευρές να επέστρεφουν στο JCPOA, ή την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Νωρίτερα, ένα μέλος του κοινοβουλίου του Ιράν, ο Μαλέκ Σαριατί Νιασάρ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη υποπτεύεται επίσης μια πράξη «σαμποτάζ» που προκάλεσε το συμβάν στην πυρηνική εγκατάσταση, η οποία δεν είχε ως αποτέλεσμα θύματα ή ρύπανση, αλλά οδήγησε στο κλείσιμο του δικτύου της. Σημείωσε ότι το περιστατικό του ηλεκτρικού δικτύου συνέβη την Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ιράν και επίσης εν μέσω προσπαθειών να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και να άρουν τις κυρώσεις τους.

Τα γεγονότα στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ ξετυλίχτηκαν επίσης την ημέρα που ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι ανακοίνωσε την έναρξη της χρήσης νέων προηγμένων φυγοκεντρικών για εμπλουτισμό ουρανίου – των IR-6 και IR-5. Η Τεχεράνη είχε προηγουμένως απαγορευτεί να χρησιμοποιεί φυγόκεντρα, εκτός από αυτά της πρώτης γενιάς, στο πλαίσιο του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (JCPOA, επίσης γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν). Ωστόσο, η χώρα σταδιακά υποχωρεί στις δεσμεύσεις της από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συνθήκη το 2018. Τώρα, οι δύο χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους επιστροφής στη συμμόρφωση με το JCPOA.

Ο ιός του Stuxnet ξαναχτυπά;

Πριν από την ανακοίνωση του αντιπροέδρου Σαλεχί, η εφημερίδα The Jerusalem Post εξέδωσε μια έκθεση, υποστηρίζοντας ότι το συμβάν της 11ης Απριλίου στη Νατάνζ δεν ήταν «ατύχημα», αλλά το αποτέλεσμα μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο και είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζημιά στην εγκατάσταση από ό, τι είναι έτοιμη να παραδεχτεί η Τεχεράνη. Το ΜΜΕ δεν αποκάλυψε τις πηγές του, αλλά ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ μπορεί να βρίσκεται πίσω από την υποτιθέμενη εισβολή στον κυβερνοχώρο.

Εάν η έκθεση είναι αληθινή, αυτή θα είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που η Νατάνζ χτυπιέται με μια επίθεση στον κυβερνοχώρο στην ιστορία της. Το 2010, η Τεχεράνη ανέφερε ότι ορισμένοι φυγοκεντρητές της είχαν καταστραφεί ως αποτέλεσμα των ενεργειών των χάκερ χωρίς να διευκρινίσουν την αφοσίωσή τους.

Αρκετές εταιρείες κυβερνοασφάλειας ανέφεραν ότι ένας ιός που ονομάζεται Stuxnet κυκλοφόρησε στον κυβερνοχώρο πριν από κάποιο καιρό και σχεδιάστηκε για να στοχεύει συγκεκριμένα συστήματα υπολογιστών που λειτουργούν στο λειτουργικό σύστημα Windows και λειτουργούν βιομηχανικό εξοπλισμό της Siemens, ο οποίος είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτός που χρησιμοποιούν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο ιός μόλυνε τις μηχανές που λειτουργούν τους φυγοκεντρητές, αναγκάζοντάς τες να να περιστραφούν σε ακραίες ταχύτητες, με αποτέλεσμα πρακτικά να διαλύονται.

Επιπλέον, αρκετές αναφορές των μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι το Stuxnet αναπτύχθηκε από κοινού από Ισραηλινούς και Αμερικανούς ειδικούς και κυκλοφόρησε από το Τελ Αβίβ εναντίον της ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης. Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Τελ Αβίβ επιβεβαίωσαν ή αρνήθηκαν την έκθεση.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα