ΑΘΗΝΑ
05:08
|
21.09.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε το Πεκίνο ότι φέρεται να ενεργεί όλο και πιο επιθετικά προς την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια στο νησί – το οποίο το Πεκίνο θεωρεί μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ως εκ τούτου μέρος της δικής του επικράτειας – τα τελευταία χρόνια, παρά την επίσημη αναγνώριση της αρχής “μία Κίνα” από τη δεκαετία του ’70.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο NBC κατηγόρησε το Πεκίνο ότι φέρεται να ενεργεί όλο και πιο επιθετικά προς την Ταϊβάν, ένα νησί που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της αλλά δεν ελέγχει στην πραγματικότητα, και στα στενά που περιβάλλουν το νησί.

“Αυτό που έχουμε δει, και αυτό που μας απασχολεί πραγματικά, είναι οι ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες της κυβέρνησης στο Πεκίνο που απευθύνονται στην Ταϊβάν, αυξάνοντας τις εντάσεις στα στενά”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συμμετοχής της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση εάν γίνει πραγματικότητα η ριψοκίνδυνη υπόθεση του Λευκού Οίκου σχετικά με την εισβολή του Πεκίνου στην Ταϊβάν, ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να δώσει μια άμεση απάντηση, τονίζοντας αντ ‘αυτού ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν τον νόμο περί σχέσεων της Ταϊβάν. Ο ανώτερος διπλωμάτης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον νόμο, η Ουάσινγκτον είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι η Ταϊβάν έχει την «ικανότητα να αμυνθεί» και να διασφαλίσει την «ειρήνη και ασφάλεια» στον Δυτικό Ειρηνικό.

Παρά το γεγονός ότι σταμάτησε πριν να δεσμευτεί για στρατιωτική συμμετοχή στην υποθετική σύγκρουση, ο Μπλίνκεν υπαινίχθηκε ότι το Πεκίνο θα το μετανιώσει εάν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεση.

“Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ήταν σοβαρό λάθος για οποιονδήποτε να προσπαθήσει να αλλάξει το υπάρχον status quo με βία”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν έρχονται καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις στρατιωτικές επαφές με το νησί τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την αναγνώριση της αρχής «μία Κίνα» που χρονολογείται από τη δεκαετία του εβδομήντα, η οποία περιγράφει την Ταϊβάν ως αναφαίρετο τμήμα της ηπειρωτικής Κίνας. Οι υποσχέσεις της Ουάσιγκτον να πουλήσουν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και ακόμη και όπλα στην Ταϊπέι έχουν προκαλέσει έντονη κριτική από το Πεκίνο. Η Κίνα επέκρινε περαιτέρω τις ενέργειες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο συχνά ταξιδεύει σε αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, τα οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται πως είναι δικά της, συμπεριλαμβανομένου του στενού της Ταϊβάν που διασχίζει το νησί και την ηπειρωτική χώρα.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα