ΑΘΗΝΑ
17:22
|
25.04.2024
Η Τουρκία πιέζει για την άρση του εμπάργκο καθώς οι κυρώσεις επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των τουρκικών drones.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άρση της περσινής απαγόρευσης στην εξαγωγή καναδικών οπλικών συστημάτων και εξαρτημάτων προς την Τουρκία, με αφορμή το ρόλο που έπαιξε στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται το αίτημα του αρμόδιου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Καναδό ομόλογό του Μαρκ Γκαρνάου για άρση των καναδικών περιορισμών στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων υπό τη μορφή “ανησυχιών” για τη στάση του Καναδά “στους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν στην Τουρκία”.

Το καναδικό εμπάργκο του 2020 αφορούσε μεταξύ άλλων συστήματα απεικόνισης και στόχευσης προς την τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

Οι τουρκικές “ανησυχίες” δεν είναι δυσεξήγητες. Η καναδική τεχνολογία για την πλοήγηση των τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για την οποία πλήρωνε 300 εκατ. δολάρια τον χρόνο είναι άκρως απαραίτητη.

Γιατί είχε επιβληθεί το εμπάργκο του Καναδά

Ο Καναδάς είχε διακόψει το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, αλλά οι εξαγωγές ξανάρχισαν αργότερα, πριν ανασταλούν εκ νέου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares είχε ανακοινώσει τότε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

L3Harris Technologies delivers 5,000th Wescam MXTM-Series imaging system

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν πέρυσι.

Οι πωλήσεις drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού εκτοξεύτηκαν σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο πριν ξεσπάσουν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα