ΑΘΗΝΑ
09:52
|
25.04.2024
Έρευνα μετά από δύο χρόνια για αναίμακτη χρήση "χημικών" στο Σαρακίμπ έκανε ο OPCW αδιαφορώντας για προβοκάτσιες των "Λευκών Κρανών" με θύματα αμάχους...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργαλειοποίηση φερόμενης “επίθεσης” με βαρέλι χλωρίου το Φεβρουάριο του 2018 στο Σαρακίμπ της Συρίας επιχειρούν να πετύχουν δυτικές χώρες που στήριξαν την συγκρότηση ομάδας “ερευνητών” του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μέλη του οργανισμού και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξίζει να επισημανθεί πως η έκθεση δημοσιοποιείται μολονότι η ομάδα “ερευνητών” ομολογεί στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι δεν κατάφερε να φθάσει στο χώρο του συμβάντος που ανέλαβε να ερευνήσει…

Οι ερευνητές επικαλούμενοι “μαρτυρίες” ειδικών και “μαρτύρων” σε “έρευνα” που υποστηρίζει πως διενήργησε από τον Απρίλο του 2020 (εν μέσω…πανδημίας, όταν είχε “νεκρώσει” το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη λόγω λοκντάουν) μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πως στις 21.22 το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου 2018 έγινε ρίψη βαρελιού με χλωρίνη σε περιοχή αντικαθεστωτικών στο Σαρακίμπ δίχως να προκαλέσει κανένα θάνατο παρά μόνον αλλεργικές αντιδράσεις σε περίπου 12 άτομα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον πως η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών δεν επιχείρησε να ερευνήσει οφθαλμοφανείς προβοκάτσιες συριακών ομάδων “διάσωσης” που συνεργάζονται με αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές όπως τα περιβόητα “Λευκά Κράνη” . Αυτό μολονότι τέτοιες προβοκάτσιες είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων αμάχων (συμπεριλαμβανομένων παιδιών) και χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν ή να δικαιολογήσουν δυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος του συριακού στρατού. Μία από αυτές τις προβοκάτσιες χρησιμοποιήθηκε άλλωστε σαν πρόσχημα για επίθεση του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του…

Τι ισχυρίζονται οι “ερευνητές”

Η έκθεση θα συζητηθεί στην 25η σύνοδο των χωρών μελών του OPCW στη Χάγη από τις 20 ως 22 Απριλίου και έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας καθώς εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες διενέργειας, την αληθοφάνεια των στοιχείων που υποτίθεται πως συγκέντρωσε η ομάδα “ερευνητών” και τις απώτερες σκοπιμότητες που επιχειρεί να προωθήσει σε βάρος της Συρίας.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα “ερευνητών” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χημικά όπλα συνίστανται σε ένα βαρέλι με αέριο που φέρεται πως έριξε «ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της συριακής πολεμικής αεροπορίας» στο ανατολικό Σαρακίμπ επιρρίπτοντας ευθύνη για αυτό “στη γενική διοίκηση” του συριακού στρατού.

Η ομάδα ερευνητών συγκροτήθηκε δίχως τη στήριξη όλων των μελών καθώς η Ρωσία αντέδρασε στην παράταση λειτουργίας ενός “μηχανισμού” ελέγχου χρήσης χημικών όπλων στη Συρία το 2015 καθώς προηγουμένως είχε επιβεβαιωθεί η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου από ανεξάρτητο μηχανισμό 20 μελούς ομάδας διεθνών ειδικών τον Οκτώβριο του 2013.

Έτσι η ομάδα συγκροτήθηκε να ερευνήσει την επίθεση στο Σαρακίμπ για να εντοπίσει τους δράστες, ενώ όπως ομολογεί στην έκθεση που δημοσιοποίηθηκε σήμερα αυτή η ομάδα έχει αποστολή “συμβουλευτικού χαρακτήρα” και δεν έχει δυνατότητα να δώσει ούτε τελική γνωμάτευση περί συμμόρφωσης μίας χώρας με τη συνθήκη απαγόρευσης χημικών όπλων.

Σε κάθε περίπτωση η συριακή κυβέρνηση αρνείται «κάθε ανάμειξη» σε επιθέσεις με χημικά όπλα και «βεβαιώνει» ότι έχει παραδώσει το σύνολο των αποθεμάτων σε χημικά όπλα υπό διεθνή εποπτεία κατ΄εφαρμογήν συμφωνίας που συνομολογήθηκε το 2013.

Syria: OPCW takes samples from alleged attack site in Douma | News | DW |  21.04.2018

Η αντίδραση της ΕΕ

Σε ανακοίνωσή της ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σπεύδει να χαιρετίσει την δεύτερη έκθεση των “ερευνητών” του OPCW αναφέροντας πως η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά “τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή πολεμική αεροπορία στο Σαρακίμπ” στις 4 Φεβρουαρίου 2018 όπως συμπεραίνει η έκθεση. Θεωρεί επίσης πως η έκθεση των “ερευνητών” συμβάλλει στον τερματισμό της ατιμωρησίας στη χρήση χημικών όπλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα